Hlavní obsah

Polské církvi hrozí, že zaplatí za hříchy pedofilů v sutanách

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

SNAP, největší mezinárodní organizace bojující s pedofilií v katolické církvi, která vznikla v roce 1989 v USA a má pobočky už v 56 zemích, začíná působit i v Polsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Díky ní získaly oběti pedofilních kněží za posledních deset let jen ve Spojených státech odškodné ve výši tří miliard dolarů a 11 amerických diecézí, které musely za sexuální zločiny zvrhlých duchovních draze zaplatit, zkrachovalo. Teď se chce SNAP vložit do situace v Polsku a pomoci i tamním obětem pedofilů v sutanách získat vysoké odškodné.

„V každé ze 14 polských arcidiecézí jsme jmenovali svého zástupce, jenž bude v terénu shromažďovat informace o obětech i pachatelích pedofilie. Zkušenosti z jiných zemí ukázaly, že jde o nejúčinnější metodu pomáhající v soudních procesech o odškodné,“ řekla pro list Gazeta Wyborca Maria Muchová, představitelka SNAP v Polsku.

Klíčová potíž polských obětí spočívá v tom, že se obávají hovořit o zločinech, jichž se na nich pedofilní kněží dopustili. Episkopát přitom ještě koncem loňského roku prostřednictvím svého tehdejšího šéfa arcibiskupa Michalika bezostyšně tvrdil, že „za pedofilii mohou samy děti, protože k takovému jednání kněze provokují“.

Papež František prolomil ledy

Jistý zlom nastal loni v létě, kdy v Dominikánské repoublice vypukla pedofilní aféra, do níž se zapletli polský katolický misionář, kněz Wojciech Gil, a také papežský nuncius – arcibiskup Jozef Weselowski, rovněž Polák.

Poté, co média po celém světě vylíčila jejich počínání, se ledy prolomily: papež František oba odvolal a zbavil svěcení. Po církevním soudu na oba čeká ještě civilní proces. O tom, že duchovní sexuálně zneužívají děti, se začalo hovořit a psát i v polském tisku, a především stále častěji se se svými hrůznými zážitky svěřují oběti, které se dlouhá léta ze strany církve místo omluvy setkávaly s pohrdáním a zastrašováním.

„Pedofilní činy kněží církev nebude tolerovat, ale nebude ani platit odškodné jejich obětem. To ať si vymáhají soudní cestou od viníků. Právní zvyklosti z jiných států není třeba přenášet za každou cenu do Polska,“ prohlásil Jozef Koch, mluvčí polského episkopátu.

Církev odškodnění zatím odmítá

Reagoval tak na vyjádření Muchové, že „SNAP bude v Polsku stejně jako ve Spojených státech, Irsku, Německu, Rakousku a dalších státech konkrétně pomáhat obětem pedofilie získat od církví odškodné za trestné činy katolických kněží“.

„Ukazuje se, že v otázce odškodnění se polští biskupové kardinálně mýlí. Jakmile totiž zneužívané dítě nebo jeho rodiče soudně dokážou farnosti či diecézi, že z jejich strany došlo k zanedbáním, jež umožnilo pedofilní činy, tak to zakládá zákonný nárok na odškodné od katolické církve jako instituce,“ prohlásil uznávaný právník Marian Filar.

V Polsku se v minulých letech stalo běžným, že nadřízení pedofilních kněží nejenže věděli a nereagovali na tuto jejich trestnou činnost, ale dokonce ji kryli, či jí napomáhali. Biskupové problém pohlavně zneužívaných dětí „řešili“ tak, že pedofila v sutaně přeložili do farnosti na druhém konci Polska. Tam nejdříve nikdo nic netušil, a když se problém provalil, přemístili ho o další stovky kilometrů jinam.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

„Kdyby představitelé církve splnili svou základní občanskou povinnost, mohli takové trestné činnosti zabránit hned zpočátku. Kvůli falešné kněžské solidaritě se tak ale nedělo a utrpěly tím nejzranitelnější – děti,“ shrnul Filar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám