Hlavní obsah

Proč jste letadlo odklonili a co tam dělaly raketové baterie? Rusko žádá po Ukrajině odpovědi

– Moskva • Aktualizováno

Rusko odmítá obvinění ze strany Ukrajiny, USA a dalších, že má podíl na čtvrtečním sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou. Poukazuje na podivné souvislosti, které naznačují, že v tragédii hrají roli ukrajinské síly. Moskva vznesla vůči Kyjevu deset otázek a očekává odpovědi. USA naopak vyzvaly Rusko, aby přimělo ukrajinské separatisty ke spolupráci.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Desatero otázek zveřejnilo v pondělí ruské ministerstvo zahraničních věcí krátce poté, co nařčení odmítla ruská obrana. Zástupce generálního štábu ruské armády Andrej Kartapolov prohlásil, že raketové systémy Buk M1 měly v oblasti ukrajinské jednotky, a nikoliv separatisté. Moskva jim prý žádné zbraně nedodává, a už vůbec ne baterie Buk.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Kartapolova byl boeing nad Doněckou oblastí odkloněn ze své trasy a jeho let sledoval ukrajinský bojový letoun Su-25. [celá zpráva]

Ukrajina na druhou stranu opakovaně uváděla, že na jejím území útočil ruský letoun. Jen pár hodin před pádem boeingu ohlásila, že ruská stíhačka sestřelila její bojový letoun Su-25. [celá zpráva]

Moskva se nyní Kyjeva ptá, na základě jakých důkazů obvinil bezprostředně po tragédii proruské vzbouřence. Rusko požaduje předložení nejen těchto důkazů, ale také informace o tom, jaké zbraňové systémy nasadil v bojové zóně.

Rusko současně upozornilo, že na Ukrajině bojují proti separatistům také žoldnéři, především prý Švédové, Finové a občané pobaltských zemí a Francie. Tyto informace původně přinesl italský list Il Giornale. Moskva už dříve uvedla, že na Ukrajině bojují také žoldáci z ČR. Podle české vlády tomu ale nic nenaznačuje.

Deset ruských otázek Ukrajině
1. Ukrajinské úřady okamžitě označily za viníky tragédie ozbrojence. Co je základem těchto závěrů?
2. Může Kyjev zveřejnit veškeré detaily o použití baterií Buk v oblasti bojových akcí? Hlavně proč tam byly tyto systémy rozmístěny, když ozbrojenci nemají letadla?
3. Jaké jsou důvody nečinnosti ukrajinských úřadů při sestavování mezinárodní komise? Kdy tato komise začne pracovat?
4. Jsou představitelé ukrajinských ozbrojených sil připraveni předložit zahraničním expertům evidenci raket třídy vzduch-vzduch a země-vzduch a bojových raketových komplexů?
5. Budou kontrolní údaje o pohybech letounů ukrajinského vojenského letectva v den tragédie předloženy mezinárodní komisi?
6. Proč ukrajinští letoví dispečeři připustili, aby letoun změnil trasu na sever směrem k "zóně protiteroristické operace"?
7. Proč nebyl pro civilní letouny zcela uzavřen vzdušný prostor nad zónou bojů, tím spíše, že v daném prostoru neexistovalo souvislé pole radiolokačních navigačních prostředků?
8. Může Kyjev komentovat informace na sociálních sítích od údajného španělského letového dispečera, který pracuje na Ukrajině, podle nichž boeing sestřelený nad Ukrajinou doprovázely dva ukrajinské vojenské letouny?
9. Proč Ukrajinská bezpečnostní služba (kontrarozvědka SBU) začala bez přítomnosti zahraničních představitelů pracovat se záznamy hovorů ukrajinských letových dispečerů s posádkou boeingu a s daty z ukrajinských radarů?
10. Jak bylo přihlédnuto k poučení z předchozí podobné katastrofy ruského Tu-154 v roce 2001 nad Černým mořem? Tehdy ukrajinské vedení do poslední minuty odmítalo odpovědnost ozbrojených sil země za tuto tragédii, dokud nezvratné důkazy vinu Kyjeva neprokázaly.
zdroj: ČTK

Obama: Putin musí na separatisty tlačit

Incident v pondělí odsoudil americký prezident Barack Obama a kondoloval rodinám lidí, kteří „byli tak náhle a nesmyslně zabiti“.

Obama přiznal, že představitelé zemí, odkud cestující pocházeli, jsou „šokováni a, upřímně řečeno, naštvaní“.

Podle Obamy je třeba v prvé řadě vyšetřit, co se stalo. To ale znemožňují separatisté, kteří navíc neuctivě zacházeli s ostatky obětí.

Obama zdůraznil, že je nejvyšší čas, aby na vzbouřence zatlačilo Rusko. „Rusko na ně má výjimečný vliv, to se nedá popřít. Rusko je vycvičilo a vyzbrojilo, víme, že jim dokonce poskytlo protiletadlové střely,“ prohlásil Obama.

Preferuje diplomatické řešení

Doplnil, že si cení výzvy ruského prezidenta Vladimira Putina k utvoření mezinárodní komise, která by incident nezávisle vyšetřila, ale jen výzvy separatisty nepřesvědčí, aby přestali s obstrukcemi. Pokud se podle jeho slov stanou separatisté větší hrozbou, bude se Rusko „jen dál izolovat od mezinárodního společenství“. Putin by měl podle něj přestat o spolupráci jen mluvit a měl by přinutit vzbouřence ke spolupráci.

„Pořád chci najít diplomatické řešení na Ukrajině. Pořád v něm věřím, pořád to je mojí prioritou,“ prohlásil Obama.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám