Hlavní obsah

Maďarské volby vyhrál favorizovaný Fidesz

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Nedělní parlamentní volby v Maďarsku vyhrál konzervativní vládnoucí Maďarský občanský svaz (FIDESZ). Po sečtení 85 procent hlasů jasně vede strana premiéra Viktora Orbána se ziskem 44,86 procenta hlasů. Na druhém místě je levicově-liberální seskupení Změna vlády se ziskem 25,42 procenta hlasů, následovaná extrémně pravicovou stranou Jobbik s 20,93 procenta hlasů. Ekologické straně Politika může být jiná se ve finiši podařilo těsně překročit pětiprocentní práh potřebný pro vstup do parlamentu (5,11%).

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Voliči strany FIDESZ, která vyhrála nedělní parlamentní volby v Maďarsku, oslavují v centru Budapešti.

Článek

Ve 199členném parlamentu získal FIDESZ 133 mandátů, levicová opozice 37 mandátů, Jobbik 24 mandátů a LMP 5 mandátů. Volební účast činila 60,09 procenta oprávněných voličů.

„Zvítězili jsme. A ne ledajak jsme zvítězili,“ uvedl premiér Viktor Orbán ve svém prvním projevu před svými příznivci v Budapešti. „FIDESZ dosáhl evropského rekordu. Máme největší podporu ze všech evropských stran,“ řekl. Podle Orbána voliči jasně podpořili vládní politiku. 

Hlasování se protáhlo kvůli dlouhým frontám

Dlouhé fronty před některými volebními místnostmi prodloužily hlasování, volební místnosti se měly uzavřít v 19.00, ale pro stovky Maďarů, kteří nestihli odevzdat hlas, zůstaly urny přístupné i po této hodině.

Maďarská socialistická strana podala protest k Národní volební komisi proti tomu, že se před volebními místnostmi tvořily až hodinové fronty, což podle socialistů množství voličů znechutilo, takže se voleb nezúčastnili.

Foto: MTI

Před volební místností ve městě Pécs se tvořila fronta.

Fronty se tvořily před volebními místnostmi, které jsou určeny pro voliče, kteří hlasují mimo své trvalé bydliště. Až hodinové fronty hlásily některé volební okrsky v hlavním městě, ve městech Pécs a Szeged.

Letošní parlamentní volby jsou totiž poprvé jednokolové, navíc se konají v neděli, kdy se mnoho lidí nezdržuje v místě svého trvalého bydliště. V některých okrscích byli voliči odbaveni za několik minut, jinde stáli hodinu i víc ve frontě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarky přišly k volebním urnám v tradičních krojíchVideo: Reuters

„Co mám dělat, odstojím si to. Doufám, že mi nezavřou volební místnost před nosem,“ říká mladík před volební místností v Szegedu. „Přijela jsem k přítelkyni z Győru. Stojím tady už hodinu. To jsem se měla raději vrátit do Győru,“ uvedla žena, která chtěla hlasovat v budapešťském obvodě Óbuda.

Poprvé i pro Maďary z okolních zemí

Svůj hlas mohlo odevzdat 8,2 miliónu voličů. Poprvé se voleb zúčastnili také Maďaři ze sousedních států, kteří v uplynulých letech získali maďarské občanství i volební právo.

Místo dosavadních 386 poslanců Maďaři volili jen 199 zákonodárců.

Foto: MTI

Před volební místností ve městě Pécs se tvořila fronta.

Levicově-liberální opozice postavila společnou kandidátku pod názvem Změna vlády. V posledních týdnech posilovala extrémně pravicová strana Jobbik, která prosazuje chemickou kastraci pro pedofily, znovuzavedení trestu smrti a zřízení četnictva. Na hranici zvolitelnosti byla ekologická strana Politika může být jiná (LMP).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám