Hlavní obsah

Francouzský premiér podal po volebním debaklu demisi, novým se stane Valls

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Francois Hollande jmenuje premiérem současného ministra vnitra Manuela Vallse. Své rozhodnutí oznámil v pondělí večer v televizním projevu národu. Současný premiér Jean-Marc Ayrault podal v pondělí v reakci na prohru socialistů v obecních volbách demisi i s celou svou vládou.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault (vpravo) podal demisi i s celou vládou. Na snímku s prezidentem Francoisem Hollandem.

Článek

Ayrault je u většiny Francouzů neoblíbený, nepopulární je i Hollande. Ten v pondělí večer oznámil, že výsledky voleb bere jako vzkaz voličů jemu osobně. Vallse pověřuje premiérem s tím, že má splnit tři úkoly: posílit francouzské hospodářství, sociální spravedlnost a koupěschopnost obyvatel.

Nezaměstnanost zároveň označil za největší nespravedlnost.

Valls, který tvrdě postupuje především proti romským přistěhovalcům, je oblíbený i u pravicových voličů, mohl by proto popularitu levicového kabinetu zvýšit. Ayraultův odchod si podle nedávné ankety přálo až 70 procent Francouzů.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

V nedělních komunálních volbách získala pravice 46 procent hlasů, levice 40,5 procenta. [celá zpráva]

Socialisté ztratili vládu ve více než 150 obcích, které mají přes 9000 obyvatel. Pravice získala klíčová místa jako Toulouse, Quimper, Limoges či Saint-Etienne, připomněla BBC. Výsledky stále ještě nejsou potvrzeny, jde jen o předběžná oficiální čísla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám