Hlavní obsah

Janukovyč vyzývá k referendům napříč Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v pátek podle agentury ITAR-TASS z ruského exilu vyzval Ukrajince, aby namísto předčasných prezidentských voleb uspořádali 25. května referendum, které by rozhodlo o postavení každého regionu v rámci země.

Foto: ČTK/AP

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

„Jako prezident, který je myslí a duší s vámi, vyzývám každého soudně smýšlejícího občana Ukrajiny: nenechte samozvance, aby vás zneužívali! Požadujte uspořádání referenda o vymezení postavení každého regionu v rámci Ukrajiny,” uvedl Janukovyč ve svém poselství k národu.

Na Ukrajině podle Janukovyče došlo k „ozbrojenému státnímu převratu”, spáchanému opozicí s teroristy a „za plné podpory některých západních států”. Exprezident usoudil, že změny v ukrajinských zákonech přijaté po jeho pádu pod tlakem kyjevských demonstrantů – s uplatněním násilí a výhrůžek vůči mnoha poslancům – jsou protiústavní a vylučují uspořádání poctivých prezidentských voleb.

Nynější režim považuje za nelegitimní a všechna jeho rozhodnutí za nezákonná. „Samozvanci” v Kyjevě podle něj nemají „mandát důvěry ukrajinského lidu”.

Podle ruského internetového listu gazeta.ru Janukovyčovo prohlášení zapadá do snahy Kremlu zabránit zvolení nového ukrajinského prezidenta a co nejvíce podkopat legitimnost nového režimu v Kyjevě. Janukovyč nyní vybízí k federalizaci a separatismu, což jako prezident odmítal.

Hrozba referenda

Odtržení Krymu od Ukrajiny a připojení poloostrova k Rusku se v půli března uskutečnilo právě na základě narychlo zorganizovaného referenda, které uspořádali místní separatisté v době, kdy poloostrov obsadili vojáci v neoznačených uniformách.

Požadavky na referendum se objevily i v Charkově nebo v Oděse. Odpůrci nového režimu požadují minimálně federalizaci země.

Reklama

Související články

OSN odmítla krymské referendum jako neplatné

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek večer rozhodlo sty hlasy proti jedenácti, že referendum o nezávislosti Krymu na Ukrajině a připojení k Rusku je neplatné....

Výběr článků

Načítám