Hlavní obsah

Krymský premiér požádal Putina o pomoc. Moskva to ignorovat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda regionální vlády Krymu Sergej Aksjonov v sobotu oznámil, že na tomto autonomním ukrajinském poloostrově převzal velení policejních a bezpečnostních sil. Zároveň podle agentury Interfax požádal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pomohl se zajištěním míru a pořádku na Krymu. Moskva žádost podle nejmenovaného představitele ignorovat nebude.

Foto: Profimedia.cz

Šéf autonomní vlády Krymu Sergej Aksjonov (vlevo)

Článek

Podle agentury RIA Novosti představitel Kremlu uvedl, že Moskva záležitost prověří. Rusko je vývojem na Krymu „extrémně znepokojeno”. Tamní stav údajně ukazuje „touhu prominentních kruhů v Kyjevě” situaci destabilizovat.

Mezitím kyjevská vláda podle AFP sdělila, že nebude vojensky reagovat na ruské provokace na Krymu. Ministerstvo obrany Ukrajiny nicméně v oblasti zvýšilo pohotovost armády. Rusko mělo na poloostrov dopravit již údajně 6000 vojáků. [celá zpráva]

"Kdo toto nepřijímá, toho prosím, aby službu opustil," řekl Aksjonov poté, co oznámil převzetí velitelských pravomocí nad ukrajinskými jednotkami ministerstva vnitra, kontrarozvědkou SBU, námořnictvem, sbory civilní ochrany a dalšími silami rozmístěnými na Krymu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská loď u pobřeží KrymuVideo: Reuters

"S vědomím své odpovědnosti za životy a bezpečnost občanů žádám ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc se zajištěním míru a klidu na území autonomní republiky Krym," uvedl dále Aksjonov v prohlášení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojenci obsazují parlament v SimferopoluVideo: Reuters

Krym hrozí přičleněním k Rusku

Aksjonov kritizoval ukrajinskou vládu v Kyjevě za to, že porušila ústavu autonomního Krymu, neboť bez konzultací s představiteli tohoto regionu jmenovala nového policejního šéfa. Nová ukrajinská vláda a parlament po sesazení proruského prezidenta Viktora Janukovyče provádí rozsáhlé změny na vrcholných postech v zemi, odvolán byl například náčelník generálního štábu nebo šéf bezpečnostní rady státu.

Krym, kde žije převážně ruskojazyčné obyvatelstvo, ale s novým politickým směřováním Ukrajiny nesouhlasí a hrozí přičleněním poloostrova k Rusku. Moskva má v krymském Sevastopolu pronajatou vojenskou základnu, kde sídlí ruská černomořská flotila. V posledních dnech z Krymu přicházejí zprávy o sporných přesunech ruských vojáků, což v Kyjevě i na Západě vyvolává obavy z možného ruského vojenského zásahu. Moskva nicméně odmítá, že by připravovala intervenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinskou vládu vede premiér-kamikadze

Velmi nevděčné úkoly čekají Arsenije Jaceňuka. Toho ve čtvrtek parlament potvrdil ve funkci předsedy ukrajinské vlády. Je mu teprve 39, a stal se tak...

Kyjev se obrátil na Radu bezpečnosti OSN

Kyjevský parlament v pátek vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby svolala jednání o situaci na Ukrajině. Úřadující prezident Oleksandr Turčynov současně svolal...

Výběr článků

Načítám