Hlavní obsah

Snowden požádal o azyl v Rusku

– Moskva • Aktualizováno

Bývalý technik amerických bezpečnostních služeb Edward Snowden se v pátek setkal na moskevském letišti Šeremetěvo, kde uvázl, se zástupci organizací na ochranu lidských práv a s právníky. Ruská média s odvoláním na jednu z účastnic schůzky uvedla, že Snowden opět požádal o azyl v Rusku.

Foto: Taťjana Lokšinová/Human Rights Watch, ČTK/AP

Edward Snowden na tiskové konferenci na moskevském letišti Šeremetěvo

Článek

Podle sdělení agentury RIA Novosti po schůzce řekla jedna z účastnic setkání: „On dal najevo, že požádá o azyl v Rusku.“ Azyl v Rusku mu už Moskva nabídla, ale on ho odmítl, protože prezident Vladimir Putin ho podmínil tím, že přestane poškozovat USA a zveřejňovat další tajné informace.  [celá zpráva]

Snowden "požádal o pomoc se získáním útočiště v Rusku, než bude moci odletět do Latinské Ameriky", uvedla podle agentury Interfax Taťjana Lokšinová z moskevské kanceláře Human Rights Watch.

Kreml podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova ještě Snowdenovu novou žádost o azyl neobdržel, stále ale platí předchozí podmínka.

Snowden dopoledne požádal o setkání s deseti lidmi. Obrátil se mimo jiné na Amnesty International a Human Rights Watch.  [celá zpráva]

Snowden, který zveřejnil informace o tajném americkém programu na sledování mobilní a internetové komunikace Prism a dalších forem odposlechu, zůstává od 23. června v tranzitu letiště Šeremetěvo. Azyl mu nabídly tři latinskoamerické země – Bolívie, Nikaragua a Venezuela, ale USA mu zrušily platnost cestovního pasu a on se tam nemá jak dostat. Zůstává v tranzitním prostoru moskevského letiště.

USA požadují jeho vydání kvůli zveřejnění tajných informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám