Hlavní obsah

Ruská letadla simulovala útok na Stockholm, tvrdí zpráva

Stockholm

Ruské letectvo podniklo o Velikonocích simulovaný útok na švédské hlavní město Stockholm. S odkazem na utajovanou armádní zprávu to napsal list Svenska Dagbladet. Švédské letectvo na akci podle něj nezareagovalo.

Foto: Profimedia.cz

Ruský strategický bombardér Tupolev Tu-22M3

Článek

Podle Svenska Dagbladet Rusové cvičili nejen nálet na Stockholm, ale i další místa na jihu Švédska. Dvojici bombardérů Tupolev Tu-22M3 doprovázely čtyři stíhačky Suchoj Su-27.

Stroje odstartovaly z Petrohradu, přeletěly nad východním okrajem Stockholmského souostroví a zamířily dále ke švédské pevnině. Právě v tomto místě u souostroví se ruská letadla při standardních cvičných letech stáčejí směrem k ruské enklávě Kalinigrad. Na Velký pátek 29. března ale letouny zamířily ke švédské pevnině a přeletěly kolem neobydleného švédského ostrova v Baltském moři Gotska Sandön.

Švédové nezareagovali a cvičení u hranic tak podle Svenska Dagbladet sledovaly jen stíhačky z Dánska a stroje Severoatlantické aliance rozmístěné v Litvě.

Švédské letectvo incident nepopřelo. "(Ruská letadla) zůstala u Gotska Sandön v mezinárodním vzdušném prostoru, kde prováděla jistý druh cvičení. Poté se otočila na trasu, odkud přiletěla," uvedlo v prohlášení. Zprávu z novin, které upozornily na nulovou reakci, komentovalo slovy, že je "běžně dobře připraveno".

Simulovali prý i útok na Polsko

Jiné ruské cvičení vyvolalo před čtyřmi lety podobný rozruch v Polsku. Podle týdeníku Wprost Rusové ve spolupráci s Bělorusy cvičili útok na Polsko, a to ze vzduchu i z moře. Moskva tvrzení popřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám