Hlavní obsah

Schwarzenberg těží z nostalgie po mocnářství, píše ruský tisk

Moskva

Ruský tisk věnuje velkou pozornost prvnímu kolu prezidentských voleb v České republice. Zmiňuje, že oba postupující jsou zkušení politici, které ale dělí pohled na Rusko. Za úspěchem Karla Schwarzenberga vidí nostalgii po časech rakousko-uherské monarchie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v OVM na Kavčích horách

Článek

"Favorit neprošel do druhého kola, ale šanci zvítězit má pětasedmdesátiletý šlechtic," napsal list Moskovskij komsomolec podle kterého je malou senzací vypadnutí Jana Fischera. "Čechy ke Schwarzenbergovi vábí nostalgie po starých dobrých časech, kdy jim vládl rakouský císař," napsal komentátor.

"Češi si vyberou mezi zkušeností a starobylostí," nadepsal list Kommersant a dodal, že oba kandidáti jsou velmi rozdílní. Schwarzenberg je podle deníku "výhonek starého rakouského knížecího rodu". Znám je i "proevropským postojem a tvrdou kritikou autoritářského vládnutí", a to i na adresu ruského vedení. Ač je mu 75 let, u mládeže je populární.

"Zeman je znám velkou láskou k cigaretám a becherovce, šťavnatým, ale hrubozrnným humorem a nevraživostí k novinářům," dodal Kommersant.

Odlišný pohled na Rusko

Rozdíl podle listu spočívá i v tom, že "oponenti obviňují Miloše Zemana z blízkých vztahů s ruským kapitálem, zatímco Karel Schwarzenberg je znám jako tvrdý kritik Kremlu".

"Teď osud českého prezidentství rozhodne svár dvou velice rozdílných politiků," podotkl list. Připomněl, že léta, kdy někdejší vědecký pracovník a vůdce sociálních demokratů stál v čele vlády, se nyní hodnotí "velice nejednoznačně". Zemanovy roky se vyznačovaly hospodářským růstem a právě za něj Česko vstoupilo do NATO, ale oponenti mu vytýkají zákulisní politické dohody, začátek rozkvětu korupce.

Fischer vyhořel, neměl zkušenosti

Za hlavní senzaci list označil "fiasko" favorizovaného Jana Fischera, který "navzdory všem předpovědím vypadl z bitvy o Pražský hrad", a to nejspíše kvůli selháním v televizních debatách a politické nezkušenosti. Naopak Zeman a Schwarzenberg jsou podle listu politici náramně zkušení, kteří v kampani dokázali úspěšně zmobilizovat své voliče.

Reklama

Výběr článků

Načítám