Hlavní obsah

Soud propustil jednu členku Pussy Riot na svobodu, zbylé ve vězení zůstanou

Novinky, rei
Moskva
Aktualizováno

Soud v Moskvě ve středu znovu projednával odvolání trojice členek skupiny Pussy Riot odsouzených v srpnu na dva roky vězení za výtržnictví a náboženskou nenávist. Skupina se v hlavním moskevském pravoslavném chrámu pokusila zazpívat píseň proti prezidentovi Vladimiru Putinovi. Obhajoba žádala zrušení rozsudku. Soud nakonec propustil jednu členku na podmínku, u zbylých dvou trest odnětí svobody platí. Rozsudek tak stal pravomocným.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Členky Pussy Riot opět stanuly před soudemVideo: Reuters

 
Článek

Podmínečně propuštěna bude 30letá Jekatěrina Samucevičová. Odvolací soud jí trest zmírnil, protože se v chrámu nepromenovala před oltářem.

Samucevičové pomohlo, že v předvečer odvolacího procesu vyměnila advokáty a změnila linii obhajoby, která nově zdůrazňovala, že z kostela byla vyvedena už po 15 vteřinách, ještě před kontroverzním happeningem, ale pykat má stejně.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Jekatěrina Samucevičová

Středeční stání doprovázela zvýšená bezpečnostní opatření. Budovu soudu střežily desítky příslušníků policie a příslušníků soudní stráže, uvedla ČTK. Na místě demonstrovali jak stoupenci, tak odpůrci Pussy Riot. Příznivci vítali propuštění Samucevičové výskotem.

Zbylé členky se pustily do Putina 

Soud zamítl žádosti o předvolání svědků obhajoby, o vypracování nového znaleckého posudku či o pokárání prezidenta za vměšování do procesu.

"Neklaďte nám za vinu, co jsme neudělali. Ve vězení jsme za politické názory!" zvolala Aljochinová. Kát se odmítla a přislíbila, že se nenechá umlčet "ani na Sibiři". "Je jasné jako den, že naše vystoupení bylo politické, a ne protináboženské," zdůraznila i Tolokonnikovová.

Obě jsou ve vězení, i když mají malé děti a obvykle se s výkonem trestu čeká, až povyrostou.

Bylo to na pokyn shora, tvrdí obhajoba

Naděžda Tolokonnikovová, Marija Alechinová a Jekatěrina Samucevičová v hlavním moskevském pravoslavném chrámu v únoru vystoupily před oltářem s maskami na hlavách a přes aparaturu se snažily zahrát skladbu „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Zazpívaly a vykřikly ale jen pár slov, než byla produkce přerušena. Záznam z akce se pak objevil na internetu.

Hudebnicím se nelíbila výzva představeného pravoslavné církve. Patriarcha Kirill veřejně vyzval, aby lidé Putina volili. K tomu v pátek soudkyně řekla, že interpretkám se nelíbilo, že "se měl Vladimir Putin stát prezidentem".

„Vyjadřuje to jasnou neúctu vůči náboženské společnosti. Šlo o spiknutí za účelem hrubým způsobem porušit veřejný pořádek. Jednalo se o nenávist vůči určité sociální skupině a náboženství,“ prohlásila v srpnu před vyřčením verdiktu dva roky natvrdo soudkyně Marina Syrovová.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Pussy Riot u odvolacího soudu

Obhajoba argumentovala, že hudebnice byly odsouzeny na základě politické objednávky. Tvrdí, že čin punkerek nebyl urážkou víry.

"Samozřejmě, že jsme nechtěli urazit věřící," řekla k tomu ve středu soudu Alechinová. Poznamenala také, že se skupina věřícím omluvila, ale to bylo ignorováno. "Požadavek, abychom litovali, je nepřijatelný, to je druh vydírání," dodala.

Prezident Putin nedávno prohlásil, že „děvčata dostala, co chtěla“.

Reklama

Související témata:

Související články

Punkerky Pussy Riot dostaly dva roky natvrdo

Soud v Moskvě v pátek uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Všechny tři členky skupiny mají strávit dva roky...

Výběr článků

Načítám