Hlavní obsah

Ruská policie pátrá po dalších členkách Pussy Riot

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská policie v pondělí oznámila, že pátrá po dalších dvou členkách punkové skupiny Pussy Riot, která v únoru vystoupila nepovoleně v hlavním moskevském pravoslavném chrámu Krista Spasitele. Soud třem členkám v pátek uložil trest dva roky vězení, což vyvolalo ve světě, ale i v Rusku kritiku. Moskva to v pondělí označila za „hysterickou kampaň“.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Odsouzené členky Pussy Riot

Článek

„Případ zůstává otevřený, podnikáme pátrání,“ prohlásil mluvčí ministerstva vnitra. Není jasné, zda policie zná totožnost čtvrté a páté členky kapely, které se účastnily únorové akce na protest proti církevním představeným a prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Soud v pátek poslal část kapely - Naděždu Tolokonnikovovou, Mariji Aljochinovou a Jekatěrinu Samucevičovou - na dva roky do vězení za výtržnictví motivované náboženskou nenávistí. [celá zpráva]

Pussy Riot vystoupily před oltářem hlavního pravoslavného chrámu s pokusem zazpívat píseň Bohorodičko, vyžeň Putina. Video z akce, během níž byly tři členky zadrženy, se pak objevilo na internetu i s celou písní. Obviněné uvedly, že se jim nelíbila výzva patriarchy Kirilla, aby lidé v březnových prezidentských volbách hlasovali pro Putina.

BEZ KOMENTÁŘE: Punkerky Pussy Riot jsou vinny z výtržnictví a náboženské nenávistiVideo: Novinky/Reuters

Soudní proces a tvrdý trest vyvolal vlnu kritiky. Jen před soudní budovou bylo v pátek zadrženo na 50 demonstrantů, včetně předáka opozice a bývalého šachového velmistra Garriho Kasparova, jenž nyní čelí obvinění, že kousl policistu, za což mu hrozí pět let vězení. [celá zpráva]

Pussy Riot před vyřčením trestu soudkyní zveřejnily novou skladbu s názvem Sbohem, Putinův režime. Píseň zazněla v pátek před soudní budovou, následně se objevila na internetu. Mimo jiné se v ní zpívá, že „země dává režimu sbohem“.

Zanechme hysterie, zní z Kremlu

Moskva v pondělí ústy šéfa diplomacie Sergeje Lavrova kritiku v souvislosti s procesem s Pussy Riot odmítla. „Můžete osobně s verdiktem souhlasit, nebo nesouhlasit, ale je nepřijatelné zasahovat do rozhodnutí soudu,“ prohlásil ministr a řekl, že kritici vedou „hysterickou kampaň“.

Nařčení, že „rozhodnutí nebylo vyneseno nezávislým soudem“, odrazil Lavrov námitkou, že prezident Vladimir Putin se vyslovoval pro mírnější trest pro rockerky.

Reklama

Související témata:

Související články

Punkerky Pussy Riot dostaly dva roky natvrdo

Soud v Moskvě v pátek uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Všechny tři členky skupiny mají strávit dva roky...

Výběr článků

Načítám