Hlavní obsah

Putin jmenoval novou vládu, tři čtvrtiny ministrů jsou nové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Staronový ruský prezident Vladimir Putin jmenoval v pondělí novou ruskou vládu, kterou vede premiér Dmitrij Medveděv. V kabinetu se objevilo mnoho nových tváří, ministrem vnitra je dosavadní náčelník moskevské policie Vladimir Kolokolcev. Podle politologů ale klíčové pozice prostřednictvím svých lidí nadále kontroluje expremiér Putin.

Foto: Alexei Nikolsky, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Ačkoli oba členové vládnoucího tandemu Putin - Medvěděv, už loni v září oznámili, že si po letošních prezidentských volbách funkce v čele státu a vlády prohodí, nový kabinet vznikal na ruské poměry nezvykle dlouho. Komentátoři spekulovali o mocenském soupeření "liberálů" a "jestřábů" v zákulisí Kremlu, premiér Medveděv zase průtahy vysvětloval tím, že vládu obměňuje ze tří čtvrtin.

V nové vládě je 18 nových tváří včetně nového ministra hospodářského rozvoje Andreje Belousova, považovaného za oddaného Putinovi.

Odešel nejen nepopulární ministr vnitra Rašid Nurgilajev, který se potýkal se sérií policejních skandálů, ale také neoblíbení ministři školství a zdravotnictví. Vládu opouští i mocný vicepremiér Igor Sečin, který však podle médií zřejmě zůstane Putinovou "pravou rukou" v Kremlu.

Naopak své posty si zachovali ministr obrany Anatolij Serďukov, ministr financí Anton Siluanov a šéf diplomacie Sergej Lavrov.

Novým ministrům Putin řekl: "Přeji vám úspěch. Práce je složitá, nanejvýš konkrétní. Světová ekonomika je v nejasné situaci, nejasných je velice mnoho okolností. V těchto podmínkách budete uskutečňovat program rozvoje Ruska."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám