Hlavní obsah

Letadlo s novým francouzským prezidentem zasáhl blesk

Paříž
Aktualizováno

Blesk zasáhl v úterý odpoledne letadlo, ve kterém letěl francouzský prezident François Hollande do Německa na svoji první zahraniční návštěvu. Musel se vrátit do Paříže a letět do Berlína jiným strojem, uvedla agentura DPA. Večer se setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Angela Merkelová a Francois Hollande

Článek

Blesk zasáhl stroj Falcon 7X jen několik minut po startu z letiště Villacoublay na západě Paříže. Pilot se s ním vrátil na letiště. Hollande přestoupil do jiného letadla Falcon 900. Navzdory špatnému počasí od návštěvy neustoupil.

"Letadlo zřejmě zasáhl blesk. Z bezpečnostních důvodů se obrátilo zpět. V této chvíli už prezident opět odletěl," sdělil agentuře AFP mluvčí francouzského ministerstva obrany. Stroj odstartoval v 17:15.

Jednání o reformách

Hollande dorazil do Berlína s hodinovým zpožděním. Před kancléřstvím se oba státníci pozdravili potřesením rukou, na rozdíl od svých předchůdců Nicolase Sarkozyho a Jacquesa Chiraka ji nelíbal ani na tvář, ani jí nepolíbil ruku.

Hollande chce jednat s Merkelovou o znovuotevření evropského faktu rozpočtové stability, který obě země podepsaly. Smlouvu by chtěl znovu projednat a doplnit. To však Berlín striktně odmítá. Německé vládě se nelíbí, že je Hollande připraven nastartovat hospodářský růst i za cenu nových dluhů, zatímco podle Merkelové by se toho mělo dosáhnout výlučně strukturálními reformami.

Hollande chce také vydávat společné evropské dluhopisy a posílit roli Evropské centrální banky, jak požaduje Paříž.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám