Hlavní obsah

Francii vládne po 17 letech socialista, nastoupil prezident Hollande

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francii vede od úterka nový prezident. Slavnostní uvedení do úřadu se událo dopoledne tradičně v prostorách prezidentského sídla Elysejského paláce. Francois Hollande je prvním socialistou v čele země galského kohouta od roku 1995. Odpoledne jmenoval premiéra, kterým se podle očekávání stal jeho poradce během prezidentské kampaně Jean-Marc Ayrault.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francois Hollande byl slavnostně uveden do prezidentské funkceVideo: Reuters

 
Článek

Hollande na úvod prohlásil, že si je „vědom výzev“, jimž Francie čelí, a vyzval Francouze k jednotě. „Rozdíly mezi námi by nás neměly dělit. Země potřebuje usmíření,“ řekl.

Hollande už dříve avizoval, že si sníží plat a mimo jiné zmrazí ceny benzínu. [celá zpráva]

Hollanda na nádvoří paláce přivítal Sarkozy, oba muži si potřásli rukama. Odstupující hlava státu Hollanda před slavnostní inaugurací soukromě provedla prostorami sídla a předala některá státní tajemství včetně kódů k jaderným zbraním pro případ potřeby jejich použití.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Nový francouzský prezident Francois Hollande

Foto: ČTK/AP

Nicolas Sarkozy zdraví na nádvoří Elysejského paláce Francoise Hollanda

Foto: ČTK/AP

Francois Hollande (vpravo) vystřídal v prezidentském úřadu Nicolase Sarkozyho

Hollande žádal spíše méně pompézní ceremoniál a přizval na něj jen asi tři desítky svých hostů. Inaugurace se také účastnilo 350 státních a politických představitelů. Chyběla Hollandova partnerka Valérie Trierweilerová i jeho čtyři děti, které má Hollande s bývalou šéfkou socialistů Ségolene Royalovou.

Foto: Jacky Naegelen , Reuters

Valérie Trierweilerová (vpravo) je po Carle Bruniové-Sarkozyové novou první dámou Francie

Hned pojede do Německa

Sedmapadesátiletý prezident po obřadu podle tradice pozdravil veřejnost na pařížském bulváru Champs-Élysées. Poklonil se také památce školského reformátora z 19. století Julese Ferryho a chemičky Marie Curie-Skłodowské. Následně poobědval s bývalými socialistickými premiéry Pierrem Mauroyem, Laurentem Fabiusem, Michelem Rocardem, Edith Cressonovou a Lionelem Jospinem.

Jeho první cesta za hranice povede ještě v úterý do Německa, kde se setká s kancléřkou Angelou Merkelovou. Hollande už během kampaně před volbami avizoval, že hodlá revidovat fiskální pakt Evropské unie, který inicioval s Merkelovou jeho předchůdce Sarkozy. Hollande hovoří o tom, že chce pro Evropu novou cestu.

Premiér Jean-Marc Ayrault

Stejně jako sociálnědemokratický francouzský prezident Françoise Hollande, jemuž Ayrault pomáhal před volbami navazovat vztahy s evropskými levicovými stranami, patří nový premiér k umírněnému proudu uvnitř strany.

 Ayrault, který se narodil 25. ledna 1950 ve městě Maulévrier a vystudoval na univerzitě němčinu, je veteránem francouzské socialistické politiky.

V parlamentu zasedá od roku 1986, přičemž od června 1997 stál v čele poslaneckého klubu socialistů. Také je od roku 1989 starostou francouzského města Nantes. Od roku 1977 až do svého zvolení starostou Nantes na jaře 1989 stál v čele radnice čtyřicetitisícového Saint-Herblainu a angažoval se v lokální politice na úrovni departementu Loire-Atlantique.

Je ženatý; s manželkou Brigitte má dvě děti.

Vysloužilý prezident Nicolas Sarkozy už prohlásil, že se vrátí k advokátní praxi. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám