Hlavní obsah

Rusko volí prezidenta, čeká se vítězství Putina

Moskva
Aktualizováno

V Rusku se konají v neděli pošesté prezidentské volby. Jasným favoritem voleb je Vladimir Putin, který Rusku vládl jako prezident už v letech 2000 až 2008, než z ústavních důvodů musel přenechat funkci svému nástupci Dmitriji Medvěděvovi a na čtyři roky se přesunout do čela vlády. Po změně ústavy se hlava státu nově volí na šest let.

Foto: Pavel Pavlov , Reuters

Ruští vojáci volí prezidenta na základně u Moskvy

Článek

Začátek hlasování se přes časová pásma postupně přesouvá od východu na západ země. Volební místnosti se úderem osmé hodiny místního času (5:00 SEČ) otevřely v Moskvě, Petrohradu a širém okolí, zatímco na Čukotce tou dobou už odhlasovala polovina voličů. V 18:00 SEČ se poslední volební místnosti zavřou i v nejzápadnější výspě země u Kaliningradu na pobřeží Baltu. Až poté bude možné začít zveřejňovat první odhady a dílčí výsledky.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin hlasuje v prezidentských volbách.

V pondělí ráno by ústřední volební komise mohla zveřejnit předběžné výsledky, které se obvykle nijak neliší od definitivních. Pokud nikdo z pěti kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, bude se konat druhé kolo voleb.

Podle ústřední volební komise je účast u uren rekordní, k desáté hodině moskevského času (8:00 SEČ) odhlasovalo přes 15 procent voličů, skoro třikrát více než loni v prosinci při parlamentních volbách. Stoprocentní účasti ve volbách zatím dosáhl jen okrsek umístěný na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde na oběžné dráze hlasovali tři ruští kosmonauti.

Foto: ČTK/AP

Ruska volí prezidenta v Moskvě

Hlasuje se v 95 000 volebních místnostech, z drtivé většiny přenášejí obraz dění kamery na internet. Svého volebního práva může využít více než 108 miliónů voličů, 1,8 miliónu Rusů smí hlasovat v cizině. Desetitisíce dobrovolníků se zaregistrovaly jako pozorovatelé. Na dění dohlíží i 685 zahraničních pozorovatelů.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv hlasuje v prezidentských volbách.

K udržování pořádku během voleb bylo po celé zemi zmobilizováno na 400 000 policistů, vojáků ministerstva vnitra i jejich dobrovolných pomocníků. Jen v Moskvě strážci pořádku dostali jako posily dalších šest tisícovek lidí, v metropoli bdí nad klidem 36 500 policistů i pracovníků soukromých bezpečnostních služeb.

Lidé volí Putina

"Jasně, že jsme hlasovali pro Putina," hlaholí v Moskvě skupinka pánů v nejlepších letech a utahuje si ze svého kamaráda, který jako "starý komunista" volil Gennadije Zjuganova, věčně druhého vyzyvatele režimu. Prý je lepší "starý chytrák než starý hlupák". A taky "nemá se přepřahat, když starý kůň dobře táhne a neví se, co by ztropilo nové spřežení", sahají při obhajobě režimu do pokladnice lidové moudrosti. A Putin je pořád ještě "chlapík".

"Samozřejmě pro Putina, jako celá má rodina," odpovídá i devětačtyřicetiletá Jelena, střežící kočárek s vnučkou, než dcera odhlasuje. Její vrstevnice souhlasně přikyvuje, současný premiér je prý "jediný důstojný kandidát" mezi pěticí uchazečů o nejvyšší funkci. Favoritu důvěřuje i dvojice penzistek, které si jinak nepřejí prozradit ani své jméno.

Druhá strana o sobě dává méně vědět. "Pro koho jsem hlasoval, je moje věc," zní hodně častá odpověď z úst střední a mladší generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám