Hlavní obsah

Mrazy v Evropě už mají přes 450 obětí, zamrzají i kanály v Benátkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mráz si nadále vybírá krutou daň napříč evropským kontinentem. Počet lidí, kteří v důsledku teplot hluboko pod nulou přišli o život, se vyšplhal nad 450, informovala v úterý agentura AFP. V České republice jsou evidovány dvě desítky obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chorvatsko se potýká se sněhem, Švýcarsko sužuje mrázVideo: Reuters

 
Článek

Další mrtvé hlásí Polsko, Maďarsko, Bosna, Srbsko, Černá Hora, Makedonie, Itálie i Ukrajina, kde mají už 136 obětí. Mrazy přitom nemají polevit ani v příštích dnech, Ukrajina na konci týdne očekává 30 stupňů pod nulou.

Úřady v evropských zemích se také potýkají s otravami oxidem uhelnatým z kamen či požáry z topení. Těch například v Polsku evidují více než 4000. Elektrárenské firmy na západě země po žádostech místních úřadů oznámily, že dokud mrazy nepoleví, nebudou dlužníkům vypínat proud.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zamrzlé vodní toky v PařížiVideo: Reuters

Zima natušila i říční dopravu na Dunaji. V Rakousku bylo uzavřeno několik zdymadel, ale v Srbsku byla kvůli ledovým krám pokrývajícím až 170 kilometrů dlouhou vodní plochu doprava zcela zastavena.

Foto: ČTK/AP

Sníh u Kolosea

Zima svírá i jih Evropy. V okolí Říma bylo 22 660 lidí bez dodávek plynu a vody. Zamrzají i kanály v Benátkách. Situaci místy komplikoval silný vítr, v Terstu dosahoval rychlosti 130 kilometrů za hodinu.

Foto: ČTK/AP

Žena ve Skopje se chrání před mrazem a sněžením.

Bulharsko se podobně jako další balkánské země potýká i navíc se sněhovými bouřemi, které ochromily dopravu. Pod sněhem je i bulharská metropole Sofia, kde panují mrazy kolem minus devíti stupňů Celsia. V pondělí se protrhla hráz přehrady Ivanovo a voda v blízké vesnici Biser zaplavila 700 domů, o život přišlo nejméně osm lidí. Bulharské úřady varovaly, že hrozí protržení dalších dvou větších přehrad, které jsou naplněné po okraj.

K mrazům se sníh přidal i v Rakousku, kde čerstvou sněhovou nadílku hlásí všechny spolkové země.

Foto: ČTK/AP

Led v Benátkách

Reklama

Související témata:

Související články

Mrazy v Evropě zabily 360 lidí

Na 360 stoupl v pondělí celkový počet obětí letošních tuhých mrazů v Evropě. Jen za posledních 24 hodin přibyly další asi tři desítky, přičemž nejvíce mrtvých...

Výběr článků

Načítám