Hlavní obsah

Bratři, já jsem Galimov, řekl zachráncům popálený hokejista, když vylezl z letadla

Novinky, coe
Jaroslavl

S přibývajícími dny a hodinami od tragického pádu letadla Jak-42, které se krátce po startu ve středu zřítilo v ruské Jaroslavli, se objevuje stále více podrobností týkajících se prvních okamžiků po neštěstí. Mezi jedinými přeživšími ze 45 lidí na palubě je hokejista Alexander Galimov a člen posádky Alexander Sizov. Svědci popsali, jak se Galimov dokázal sám dostat z hořícího stroje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Alexandr Galimov, který přežil pád letadla v Jaroslavli, byl převezen do MoskvyVideo: Reuters

 
Článek

Svědci z řad policistů, citovaní ruskou agenturou RIA Novosti, popsali, jak vypadala celá situace krátce po pádu stroje na břeh jezera u letiště v Jaroslavli.

„Sotva se odlepil (Jak-42) od země, narazil do antény, stočil se doleva a spadl mezi stromy. Zvedli jsme kotvy a spěchali k místu pádu,“ popsal agentuře policista Dmitrij Konoplev, který s kolegou Olegem Smirnovem ve člunu hlídal zavodněnou část letiště.

Foto: Reuters

Alexander Galimov

„Za minutu a půl jsme byli na místě, některá těla ležela ve vodě, jiná na břehu. Najednou jsme viděli, jak se k nám po pás ve vodě snaží jít muž. Nejdříve jsme si mysleli, že je to rybář, který byl náhodou na místě havárie, pak jsme si uvědomili, že je to oběť,“ vyprávěl Konoplev.

Policisté se snažili přistát s lodí u břehu, ale bylo tam příliš mělko. Na muže ve vodě alespoň zakřičeli, protože náhle změnil směr chůze, uvedla agentura. Náhle se u letadla objevil další muž v uniformě člena posádky. Pokoušel se vytáhnout jiného člověka, rovněž v uniformě. Od letiště v tom okamžiku začaly přijíždět auta policie a záchranky. Muže v uniformě se policistům podařilo vytáhnout z vody, byl jím Alexander Sizov.

Následně se vrátili pro prvního muže. Byl při vědomí, pohyboval se, ale byl těžce popálený. Policisté mu pomohli dostat se do člunu. „Byl hrozně popálený, nevěděli jsme, jak mu máme pomoci,“ popisuje Konoplev.

„Vzali jsme ho za lokty a zápěstí a vtáhli jsme ho do lodi. Byl velmi prochladlý a prosil nás, abychom ho přikryli. Zavolali jsme lékaře a jeli do Jaroslavle. Stále jsme s ním mluvili, aby neztratil vědomí. Celou dobu se choval velmi statečně. Předtím, než nastoupil do sanitky, jsme se ho zeptali na jméno. On odvětil: „Bratři, jsem Galimov.“

Krátce nato byl převezen ještě se Sizovem do nemocnice.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Trosky letadla v ruské Jaroslavli

Všechno v jednom ohni

Situaci, která předcházela pádu letadla a následovala po něm, reportérům agentury popsali i další lidé, kteří se na místě během neštěstí pohybovali. „Víte, co je to plná nádrž, když jde o letadlo? Všechno vybuchlo, všechno bylo v jednom plameni, stromy, keře, všechno,“ uvedl muž, který se podle svých slov nacházel asi 400 metrů od pádu stroje.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Galimov je převážen do Višněvského nemocnice v Moskvě.

Sizov při pádu a výbuchu letadla utrpěl zlomeninu pravé nohy, odtržení kůže z hlavy a popáleniny obličeje. Galimov byl popálen na 90 procentech těla. Oba se nacházejí ve velmi vážném stavu. Podle agentury již Galimov v nemocnici krátce hovořil se svým otcem a bratrem.

„Jejich stav se nezměnil. Jsou v kritickém stavu,“ sdělil zástupce ruského ministerstva zdravotnictví.

Na palubě letadla Jak-42 ve středu z Jaroslavle cestovalo 45 lidí, hokejistů a členů posádky. Mezi sportovci se nacházeli i tři Češi, Karel Rachůnek, Josef Vašíček a Jan Marek. Jejich ostatky mají být podle české ambasády v Moskvě převezeny do Prahy v pátek odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám