Hlavní obsah

Sarkozy: Libye je varování i pro další arabské vůdce

Právo, Novinky, Michal Mocek (Brusel)
Brusel
Aktualizováno

Rezoluce OSN proti Libyi vytvořila novou „odpovědnost chránit“. Nejen Muammaru Kaddáfímu, ale i dalším arabským vůdcům hrozí proto zásah Západu, budou-li potlačovat protesty svých obyvatel násilím. V noci na pátek to řekl prezident Nicolas Sarkozy.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

„Každý vládce a zejména každý arabský vládce by měl pochopit, že reakce mezinárodního společenství a Evropy bude od tohoto okamžiku pokaždé stejná: budeme na straně poklidných protestujících, kteří nesmí být potlačováni násilím,“ prohlašoval Sarkozy.

Jeho slova jsou brána nejen jako obhajoba zásahu v Libyi, ale také jako reakce na zprávy o množství mrtvých při potlačování nynějších protestů v Sýrii. [celá zpráva]

Sarkozy za svá slova sklidil kritiku Německa. "Myslím si, že je to opravdu velmi nebezpečná diskuse s obtížnými následky pro region a arabský svět jako celek," reagoval v rozhlase RBB šéf německé diplomacie Guido Westerwelle.

Sarkozy: násilí nesmí přerůst

Sarkozy dal zároveň najevo, že už záhy by OSN mohla začít projednávat situaci i na africkém Pobřeží slonoviny, kde tamní prezident nechal děly ostřelovat tržiště.

Francouzský předák připustil, že jistá míra násilí je možná, pokud poklidné protesty přerostou v násilné bouře. „V každé demokracii mohou být demonstrace, které přerostou v násilí. Žádná demokracie však nemůže akceptovat, když armáda střílí ostrou municí do protestujících,“ prohlásil prezident, který prosadil údery proti Libyi spolu s Velkou Británií.

Sarkozy upozornil, že „ve hře je Evropa jako politická síla“ a také „její vztahy s arabským světem“. „Je to okamžik mimořádného významu pro budoucnost Evropy i pro budoucnost vztahů mezi ní a arabským lidem,“ uvedl.

Unie chce odříznout Kaddáfího od peněz

Téma je to velmi citlivé. Západ je terčem výtek, že používá dvojí metr: nic totiž neudělal proti násilnému potlačení protestů v Bahrajnu a zatím nezasáhl ani do dění v Sýrii či v Jemenu. Palestinští diplomaté si také stěžují, že Evropa jen přihlížela k bombardování civilistů Izraelci v pásmu Gazy před dvěma lety.

Při summitové večeři Sarkozy připomněl, že jde o budoucnost Libye po Kaddáfím. Nic není horší, než rozdělení země. Podle nejmenovaného diplomata, jehož citoval list Le Parisien, je proto „třeba přemýšlet o politickém přechodu“ v zemi, tj. o nastolení nového režimu.

Summit - podle návrhu svých závěrů - vyzve mezinárodní společenství, aby zablokovalo přísun příjmů z ropy a plynu do rukou Kaddáfího. Státy Unie chtějí v OSN prosadit nové sankce, které by umožnily „odříznout“ libyjského vůdce od ropného penězovodu.

Unie, která byla v otázce Libye dlouho rozdělená, uvítala jak rezoluci OSN proti Libyi, tak jednání G8 z minulé soboty, při němž padlo konečné rozhodnutí zahájit letecké údery.

Paříž dosáhla i toho, že Unie bude na základě rozhodnutí summitu ochotna více jednat s Národní radou v Benghází, kterou zatím jen Francie uznala jako představitelku Libye.

Reklama

Související články

"Šéf války" Sarkozy rozpoltil Francii

Francouzská veřejnost není jednotná v postoji k intervenci, kterou zahájilo o víkendu letectvo v Libyi proti ozbrojeným silám Muammara Kaddáfího. Napříč...

Akce v Libyi se dostává do slepé uličky

Už druhou noc byla situace nad Libyí klidnější, nálety v noci na pátek zeslábly, protože většina prostředků protivzdušné obrany je zničena. Muammar Kaddáfí se...

Výběr článků

Načítám