Hlavní obsah

Rozsáhlé lesní požáry v Rusku si vyžádaly 23 lidských životů

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Okolí, Moskvy, Voroněže, Rjazaně a Vladimiru zachvátily v letošním mimořádně horkém létě s čtyřicetistupňovými teplotami rozsáhlé lesní požáry. Podle pátečních zpráv si vyžádaly už 23 lidských životů, uvedla agentura Reuters. Ruská RIA Novosti uvádí celkem 439 zraněných. Oheň spálil 86 000 hektarů lesa a Moskvu sužuje kouř z hořících borů.

Článek

Ruské ministerstvo pro mimořádné události podle Reuters odmítlo sdělit celkový počet mrtvých, ale uvedlo že pět lidí, včetně jednoho hasiče, zahynulo v noci  ve Voroněžské oblasti a devět v Nižněnovgorodské oblasti.

Foto: Mikhail Voskresensky, Reuters

Hořící domy u ruského města Vyksa.

Rjazaňský gubernátor Oleg Kavaljov ve státní televizi uvedl, že v jeho regionu zemřeli tři lidé. Úřady z okolí Moskvy pak hlásí šest obětí.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Melouny před vyhořelým domem u Voroněže

Kritická situace panuje v okolí miliónové Voroněže, kterou lesní požáry obklíčily. Už ráno se z Voroněže uvádělo pět obětí a sto zraněných, z toho 43 těžce. Shořelo 271 budov a bez střechy nad hlavou zůstalo 556 lidí. Již během čtvrtka voroněžská radnice nechala evakuovat několik dětských letních táborů a hlavní městskou nemocnici, pak evakuovala dvě další. Evakuace se dotkla asi 2500 lidí.

Foto: Mikhail Voskresensky, Reuters

ČTVRTEK: Krátká pauza při hašení požáru v ruském městě Vyksa.

Kolem 1500 osob bylo evakuováno z obcí u města Rjazaně, které leží necelých 200 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Při likvidaci ohně pomáhá armáda, práci ale ztěžuje silný vítr, který dosahuje rychlosti až 80 kilometrů za hodinu. Oběti jsou už hlášeny i mezi hasiči.

Foto: Mikhail Voskresensky, Reuters

Hasič zasahuje u požáru domu u ruského města Vyksa.

V okolí města Nižnij Novgorod bylo evakuováno přes 1662 lidí, plameny zde spálily 505 domů. Do oblasti dnes přijel ruský premiér Vladimir Putin. Zcela shořela obec Verchňaja Vereja, kde lehlo popelem přes 340 domů.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Trosky vyhořelého domu u Voroněže

Požáry trápí také Vladimirskou a Moskevskou oblast. V první shořelo podle úřadů 72 a ve druhé 59 domů.

Foto: Mikhail Voskresensky, Reuters

Hasiči hasí dům u ruského města Vyksa

Úřady do boje s plameny v centrálním Rusku dodatečně vyslaly další hasičské jednotky a 16 letounů a helikoptér, mezi jiným čtyři obří Il-76 a dva hydroplány Be-200. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv nařídil vládě, aby v této věci podnikla další bezodkladné kroky a aby vyčlenila peníze na odstraňování škod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám