Hlavní obsah

Má charisma jako mokrý hadr, řekl europoslanec o prezidentovi EU

Brusel

Britský europoslanec Nigel Farage přijde o desetidenní gáži, protože řekl, že předseda Evropské rady Herman Van Rompuy "má charisma jako mokrý hadr a vypadá jako nižší bankovní úředníček", a urazil Belgii, odkud Van Rompuy pochází. O postihu v úterý rozhodl předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek, když se Farage odmítl omluvit. Poslanec tak přijde skoro o 3000 eur (84 000 korun).

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Článek

Farage, kterého agentura AFP označila za "eurofobního", pronesl zmíněná slova minulou středu. Van Rompuye tehdy také obvinil, že chce skoncovat s národními státy (ve prospěch evropského "superstátu"), a řekl, že je to možná proto, že Van Rompuy pochází z Belgie, "což je ne-stát". Proti této urážce oficiálně protestoval belgický ministerský předseda Yves Leterme.

V úterý Buzek vyzval Farage k omluvě, ale ten to odmítl s poukazem na svobodu projevu. Kdyby se prý už měl někomu omluvit, byli by bankovní úředníci. Proti postihu se hodlá odvolat.

"Nebudu se omlouvat Hermanu Van Rompuyovi. Nebudu se omlouvat Evropskému parlamentu. A určitě se nebudu omlouvat Belgičanům," prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám