Hlavní obsah

Havarované Charouzovo letadlo letělo pro juniorského mistra Prokopa

Praha
Aktualizováno

Malý letoun typu Cessna Citation 550 se při cestě z Prahy do švédského Karstadu zřítil v neděli večer v Německu. Na palubě byli dva lidé - Čech a Slovák. Havarovaný stroj s imatrikulací OK-ACH patřil Antonínu Charouzovi, ten však na palubě nebyl. Letoun letěl pro Martina Prokopa, mistra světa juniorů v rallye. Stroj pronajal společnosti Time Air, která provozuje služby aerotaxi, zjistily Novinky.

Článek

Dva piloti zahynuli, jejich ostatky nalezli saští policisté již dopoledne.

Letoun dostal povolení k letu ve výšce 10 500 metrů krátce poté, co ve 20:20 vstoupil v oblasti Drážďan do německého vzdušného prostoru ve výšce 8000 metrů. Ovšem pilot nikdy neodpověděl a jeho stroj zmizel z radarových obrazovek, řekl mluvčí agentury pro leteckou bezpečnost Axel Raab.

Stroj se poté zřítil v oblasti stolové hory Grosser Zschirnstein v Saském Švýcarsku. Tato pískovcová hora se nachází na levém břehu Labe asi čtyři kilometry západně od Hřenska a jeden kilometr severně od státní hranice na území České republiky. Část trosek ale byla objevena i u Schöny na německé straně hranic.

Podle zdroje Novinek viděla posádka ČSA v oblasti pádu stroje ve vzduchu výbuch.

Policie a záchranáři jsou na místě od půlnoci. Místo dopadu letadla je ale v těžko přístupném skalnatém terénu, proto záchranné práce začaly až ráno. Trosky letadla se našly nedaleko české hranice.

Společnost Time Air, která letoun provozovala, v tiskovém prohlášení vyjádřila lítost nad ztrátou "dvou zkušených kolegů, přátel a kamarádů".  Až do vyšetření nehody nehodlá poskytovat další informace.

Cessna Citation 550 je malý dopravní letoun poháněný dvěma proudovými motory patřící do kategorie bizjet.  První Cessny Citation se objevily na trhu na počátku 70 let- CVitation II (550) se v různých subverzích vyráběly od roku 1978 do roku 2006.  Stroj může podle verze a provedení kabiny přepravovat až osm osob.

Výběr leteckých nehod v zahraničí, při nichž zahynuli Češi
Březen 2001 - Při nehodě akrobatického stroje Jak-52 na nizozemském letišti Teuque zahynul jeden z nejlepších světových leteckých akrobatů Martin Stáhalík. Český pilot odstartoval k tréninkovému letu spolu s nizozemským pilotem, ale stroj se po několika minutách zřítil.
Září 2002 - Čech a Francouz zahynuli při havárii jednomotorového letadla Zlín 526 F registrovaného ve Francii, které se zřítilo na letišti u města Blois v centrální Francii.
Srpen 2005 - Čtyřmístný letoun typu Cessna-172 s českou registrací a označením OK-HOS se zřítil asi hodinu po startu v jižním Švýcarsku pět kilometrů od simplonského průsmyku nedaleko švýcarsko-italské hranice. Všechny čtyři oběti byli čeští občané - majitel letadla, jeho jedenáctiletý syn, čtyřiadvacetiletý pilot a další muž.
Červen 2007 - Při leteckém neštěstí v Kambodži zahynuli tři mladí čeští občané - dvě ženy a muž; letoun ruské výroby typu An-24 kambodžské letecké společnosti PMT Air letěl ze Siem Reapu, kde stojí proslulý chrámový komplex Angkor, do přímořského letoviska Sihanoukvill, pravděpodobně narazil do hory a zřítil se do džungle.
Prosinec 2007 - Pět Čechů (z toho dva piloti) zahynulo při havárii malého letadla na Ukrajině. Stroj letící z Hradce Králové s pěti osobami na palubě se zřítil nedaleko Kyjeva. Havarované letadlo značky Beechcraft C90 mělo německou registraci a patřilo soukromé letecké firmě Fun Air z Karlových Varů.
Srpen 2009 - Při pádu větroně ve francouzských Alpách zahynul český pilot. Stroj vzlétl z letiště v Seyne-Les-Alpes a zřítil se do lesnaté oblasti pohoří Écrins v Provence.
Září 2009 - Po pádu ultralehkého letadla nedaleko Jeny na východě Německa zahynuli dva muži, podle dostupných informací bratři z Čech, z nichž jeden měl kanadské občanství.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám