Hlavní obsah

Kvůli skandálu s trhavinou v letadle odstoupil šéf slovenské pohraniční policie

– Bratislava
Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák ve čtvrtek potvrdil, že přijme rezignaci ředitele hraniční a cizinecké policie Tibora Maka. Ministr to oznámil na tiskové konferenci, na níž reagoval na skandál kolem uložení výbušniny v letadle směřujícímu do Dublinu.

Foto: ČTK

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

Kaliňák označil incident za "hloupou lidskou chybu", ve kterou se změnil původně dobrý úmysl zlepšit ochranu cestujících. Potrestán bude také policejní psovod, který na trhavinu použitou při výcviku psa zapomněl.

Systémové selhání policejního sboru Kaliňák odmítl. Výzvu opozice na odstoupení z funkce ministra označil za neoprávněné. Naznačil, že je to součást předvolebního boje.

Do Dublinu v sobotu odletělo asi 90 gramů trhaviny RDX ukryté v batohu devětačtyřicetiletého Slováka, který v irské metropoli pracuje v elektrotechnické firmě. Slovenští policisté mu výbušninu vložili do zavazadla bez jeho vědomí; učinili tak v rámci výcviku psa, který na popradském letišti při odbavování pátrá v zavazadlech po výbušninách.

Slovenské úřady o případu informovaly své irské partnery i dotyčného slovenského občana. Toho v Dublinu tento týden na několik hodin zatkla irská policie, která při pátrání po výbušnině vtrhla do jeho bytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám