Hlavní obsah

Slovenský šéf pohraničníků za chybu s bombou trestán nebude, vinu nese policista

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Šéf slovenské hraniční a cizinecké policie Tibor Mako za to, že se víkendový test protiteroristických opatření nepovedl, nabídl svou rezignaci. Ministerstvo vnitra jej však trestat nehodlá, před disciplinární komisi naopak předstoupí policista, který měl na starosti pohyb trhaviny v zavazadle muže, který s ní odletěl do Irska. Selhání slovenských úřadů Irsko pobouřilo, o muži s bombou se podle jejich tvrzení dozvěděli navíc až v úterý.

Článek

Podle slovenského experta na výbušniny Mariána Gogy nebylo deset gramů hexogenu bez iniciátoru, s nímž Slovák odletěl do Dublinu, nebezpečných. "Takové množství a složení nepředstavovalo pro letadlo ani cestující žádnou hrozbu," řekl serveru cas.sk. Výbušninu uložili do zavazadla cestujícího slovenští agenti v sobotu v rámci cvičení na popradském letišti. Šokované Irsko tvrdí, že mohlo skončit tragédií a žádá vyšetření události.

Irové navíc uvedli, že trhaviny bylo 90 gramů.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák se za incident omluvil irské straně a rovněž rodině Slováka, dlouhodobě žijícího v Dublinu.

Mako původně tvrdil, že na incidentu mají podíl také bezpečnostní pracovníci dublinského letiště, když výbušninu při prohlídce zavazadel neodhalili. Na středeční tiskové konferenci v Popradu však připustil, že šlo o fatální selhání jednoho z policistů. "I když věděl, že jedna výbušnina chybí, svému nadřízenému to řekl až za dva dny," uvedl Mako s tím, že v souvislosti s případem nabídl Kaliňákovi svou demisi. 

Slovenské ministerstvo vnitra ve středu podle serveru sme.sk uvedlo, že Maka trestat nebude, disciplinárnímu řízení se však nevyhne policista, který měl výbušninu na starosti.

"Celý incident považujeme za individuální profesionální selhání policisty, za které bude samozřejmě čelit disciplinárnímu řízení. Vyvozování odpovědnosti vůči jeho nadřízeným, kteří se informaci dozvěděli později a poté se rozhodujícím způsobem podíleli na řešení problému, by bylo nespravedlivé a neadekvátní," řekl mluvčí ministerstva vnitra Erik Tomáš. "Je třeba připomenout, že na začátku byl dobrý úmysl s cílem zvýšit bezpečnost občanů," oznámilo v prohlášení ministerstvo.

Mako už dříve uvedl, že se podobné prověrky psů na vyhledávání výbušnin dělají ve světě běžně, aby psi v reálném prostředí dokázali výbušninu najít. "Ta se nedává do zavazadla, ale k zavazadlu. Také v tomto případě byla připojena k batohu," dodal.

Nezdařené cvičení

Slovenská policie přiznala, že v sobotu nechala odletět z Popradu do irského Dublinu 49letého muže s nastrčenou výbušninou v zavazadle. Výbušninu hexogen (RDX) dala dvěma náhodným cestujícím, i když se původně uvádělo, že náloží bylo osm. V rámci cvičení měl výbušninu najít policejní pes. V jednom případě to nevyšlo a muž odletěl do Irska, kde ho na popud Slováků zadržela tamní policie, která kvůli trhavině evakuovala několik domů v okolí bydliště Slováka. [celá zpráva]

Původně se též uvádělo, že psovod si uvědomil, že na jednu nálož zapomněl a letadlo připravené k odletu na to dal upozornit. Pilot měl reagovat slovy, že se nejedná o zvýšené bezpečnostní riziko a odletěl do Dublinu.

Slováci tvrdili, že o výbušnině na palubě letadla v sobotu informovali dublinské letiště, ale Irové prohlásili, že se to dozvěděli až v úterý. Navíc uvedli, že výbušniny bylo 90 gramů. Slovensko žádají o vysvětlení. Nesouhlasí s názorem, že výbušnina byla neškodná a naopak tvrdí, že akce mohla skončit katastrofou.

Hexogen

je tříštivá trhavina, která je o 80 procent účinnější trinitrotoluenu (TNT). V kombinaci s jinými výbušninami se používá k plnění rozbušek, bojových částí řízených střel a k plnění nábojů pro automatické kanóny nižší ráže.

Incident se stal v době, kdy světová letiště zpřísňují kontroly kvůli možný teroristickým útokům. Podle slovenských úřadů cvičné akce tohoto druhu se už opakovat nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám