Hlavní obsah

Slovenští agenti dali nic netušícímu muži do letadla výbušninu

Právo, Novinky, alt, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Irská policie v úterý zatkla Slováka, který nevědomky dopravil do Irska 90 gramů výbušniny. Byl ale ihned propuštěn. Výbušninu dala muži letícímu ze Slovenska do Dublinu do zavazadla slovenská policie, aniž by o tom věděl. Chtěla testovat, zda látku letištní skenery odhalí. Nic netušili ani Irové. Slovenská policie se dušuje, že výbušnina byla neškodná.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Slovenští bezpečnostní agenti dali různé součásti výbušnin do zavazadel celkem osmi lidem. Sedm z nich se na slovenských letištích podařilo odhalit. Devětačtyřicetiletý slovenský elektromechanik, který v Irsku pracuje, ale kontrolou na letišti v Popradě prošel i s 90 gramy trhaviny. Agenti letadlo nezastavili a nechali muže odletět. Iry o tom informovali až v úterý.

Výbušninu hexogen (RDX) měl v rámci cvičení najít policejní pes. V jednom případě to nevyšlo a muž odletěl do Irska, kde ho zadržela tamní policie.

Hexogen je tříštivá trhavina, která o 80 procent přesahuje účinky trinitrotoluenu (TNT). V kombinaci s jinými výbušninami se používá k plnění rozbušek, bojových částí řízených střel a k plnění nábojů pro automatické kanóny nižší ráže.

Policista, který akci velel, měl na jednu nálož zapomenout a uvědomil si to, až když bylo letadlo připravené k odletu. Letiště to oznámilo pilotovi, který údajně reagoval slovy, že se nejedná o zvýšené bezpečnostní riziko a odletěl do Dublinu. 

Ministr se omluvil

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák se Irům za incident omluvil. Na středu svolal tiskovou konferenci šéf hraniční a cizinecké policie Slovenské republiky Tibor Mako. Policie tvrdí, že nešlo o původně medializované množství 90 gramů hexogenu, ale "pouze" o deset gramů. Výbušnina údajně nebyla nastrčena osmi cestujícím, ale pouze dvěma. Mezinárodní skandál to však nezmírnilo. 

Policisté přiznali, že cestující o nastrčených výbušninách nevěděli. Údajně se běžně používají ke cvičení reální cestující a reálné prostředí. Je však zcela nepochopitelné, že slovenská policie informovala irskou stranu o případě až tři dny po cvičení na popradském letišti. Slováci tvrdí, že tak učinili už v sobotu. Irové prohlásili, že se to dozvěděli až v úterý.

Incident se stal v období, kdy světová letiště zpřísňují kontroly kvůli možný teroristickým útokům. [celá zpráva]

Irské ministerstvo vnitra je incidentem rozladěno. Vadí mu především to, že slovenská strana ho informovala až s třídenním zpožděním. Chce po Slovensku vysvětlení. Kromě zpoždění chce vědět i to, jak je možné, že zavazadlo prošlo kontrolou na letišti. 

Evakuovali několik domů

Trhavinu cyklonit (RDX) našli policisté v Dublinu. Byla stále v batohu Slováka a ten o ní nevěděl. Při zatýkání policie evakuovala sousední domy a zavřela okolní ulice.

Muž skončil v cele a několik hodin ho vyslýchali. Nakonec ho policisté bez obvinění pustili, protože bylo jasné, že o výbušnině nic neví.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák Irům vzkázal, že události lituje. Irsko však bude požadovat obsáhlejší vysvětlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám