Hlavní obsah

Vůdce Maďarské opozice volá po autonomii pro Maďary žijící v zahraničí

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Předseda maďarské opoziční strany FIDESZ Viktor Orbán v pátek otevřeně podpořil vznik autonomie pro Maďary žijící za hranicemi Maďarska. Prohlásil to v Budapešti na zasedání rady Karpatské kotliny pro autonomii.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Viktor Obrán

Článek

Orbán podle agentury MTI ubezpečil Maďary žijící za hranicemi tzv. mateřské země (Maďarsko), že podpoří jejich snahy o vytvoření autonomie. „Je potřebné uzavřít období, které se nestaralo o Maďary žijící v zahraničí, zrušilo národní politiku a oslabilo Maďarsko,“ uvedl Orbán s narážkou na sedmiletou vládu socialistů a liberálů. Snahy o autonomii označil předseda FIDESZ za moderní.

FIDESZ je favoritem parlamentních voleb, které se konají v příštím roce. Orbánova strana má v současnosti třikrát vyšší preference než vládní Maďarská socialistická strana. Socialistům nepomohl ani odchod nepopulárního Ference Gyurcsánye z čela vlády. [celá zpráva]

FIDESZ opakovaně žádal konání předčasných voleb, ale poslanci socialistů a liberálů v parlamentě schválili vytvoření kabinetu nového premiéra Gordona Bajnaie. Ten už avizoval tvrdá úsporná opatření. Jedním z prvních kroků bylo zrušení 13. důchodu. [celá zpráva]

Očekává se, že Bajnai povede vládu až do termínu řádných voleb v roce 2010 a že při nepopulárních opatřeních nového kabinetu podpora FIDESZ ještě poroste. Orbán, který bývá označován za populistu, se proto už dnes cítí příštím maďarským premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám