Hlavní obsah

Británii hrozí další pokuta od EU za odklad brexitu

Právo, ČTK, BBC, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další miliardy liber za odklad brexitu se chystá po Británii požadovat Evropská unie (EU), napsal list The Daily Telegraph. Unie podle něj připravuje uvalení různých nových sankcí jako kompenzaci za souhlas se zpožděním.

Foto: Steve Parsons, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová.

Článek

Před úterním hlasováním o brexitové dohodě v parlamentu upozornil, že členské státy plánují „zpřísnění podmínek“ a chystají dodatečné „právní a finanční požadavky“ mimo již dosud stanovenou „pokutu za rozvod“ ve výši 39 miliard liber.

List citoval nejmenovaného evropského diplomata, podle něhož členské země vnímají odklad stále negativněji. S odvoláním na vlastní zdroje napsal, že každý rok odkladu by Británii přišel na 13,5 miliardy liber. Deník přitom již dříve tvrdil, že premiérka Theresa Mayová již prakticky přišla o podporu kabinetu a čelí stále silnějšímu nátlaku na rezignaci. V současné době má údajně podporu „pouze dvou“ členů své vlády.

Hlasování navzdory očekávané porážce

Hlasování o připravené brexitové dohodě se v úterý v Dolní sněmovně uskuteční navzdory spekulacím o odkladu, ujistil mluvčí Mayové. Hlasování k dohodě o podmínkách rozluky, kterou s Unií dojednala britská premiérka, by mělo naznačit, jak se bude vyvíjet složité odcházení země z EU.

Irská pojistka
Je součástí dohody o podmínkách odchodu Británie z evropského bloku. Má platit v případě, že se Londýn s Bruselem do července 2020 nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů. V takovém případě by s příchodem roku 2021 začal platit záložní plán vytvářející jednotný celní prostor Unie s Británií; opatření navíc počítá se zachováním některých pravidel evropského jednotného trhu v Severním Irsku. Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté (DUP), kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády, a také část konzervativců.
Zdroj: ČTK

Mayová v pondělí odletěla do Štrasburku, aby tam na poslední chvíli jednala s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. EU a Británie se následně zavázaly, že učiní vše, aby do konce roku 2020 našly náhradní řešení za spornou irskou pojistku. Vyplynulo to ze společného prohlášení Mayové a Junckera.

Poslanci v lednu dohodu odmítli kvůli tzv. irské pojistce. Podle pozorovatelů je téměř jisté, že také v úterý brexitovou dohodu nepodpoří. Ve středu se pak mají vyslovit k tomu, zda si přejí brexit bez dohody. Pokud by ani tato varianta neprošla, má následovat hlasování o odkladu vystoupení z EU, plánovaného na 29. března.

Irská pojistka je kontroverzním bodem brexitové dohody. Má zajistit průchodnost hranice mezi Irskem a Severním Irskem i po brexitu. Podle některých britských poslanců představuje riziko, že země zůstane natrvalo připoutána k unijním strukturám. Unie ale ujišťuje, že toto řešení, pokud na něj vůbec dojde, by mělo být pouze dočasné. Rozvodovou dohodu kvůli pojistce ale znovu otevírat nehodlá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám