Hlavní obsah

Syrské letectvo údajně zaútočilo v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Nejméně 177 lidí včetně 57 civilistů přišlo o život v západoirácké provincii Anbár. Podle zástupce provinční vlády útočilo přes hranici syrské letectvo. Sýrie to popírá.

Foto: Alaa Al-Marjani , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Bohužel syrské letectvo podniklo barbarské útoky proti civilistům v provincii Anbár,“ citovala americká televize CNN provinčního představitele, který doplnil, že útočící letadla přiletěla ze Sýrie a hned se do ní zase vrátila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nálety proti třem obcím u hranic se měly uskutečnit v úterý. Zasaženy měla být tržiště i čerpací stanice.

Podle USA to vypadá, že útočily letecké síly syrského prezidenta Bašára Asada na sunnitské radikály z Islámského státu v Iráku a v Levantě (ISIL), které ovládají rozsáhlé oblasti v obou zemích včetně hraničních přechodů. Vyslanec OSN v Iráku Nikolaj Mladenov pouze potvrdil, že neútočila irácká letadla. Syrská strana útok popřela.

Americký ministr zahraničí John Kerry v té souvislosti ve středu apeloval na země v regionu, aby byly zdrženlivé a nerozdmýchávaly dál konflikt, který překračuje hranice.

Syrské letectvo už o víkendu bombardovalo pozice sunnitských radikálů u irácké hranice. Ve středu pak pokračovalo v náletech v provincii Dajr az-Zaur, kterou z větší části rovněž ovládá ISIL.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelské letectvo zaútočilo v Sýrii

Izraelské vojenské letectvo zaútočilo v noci na pondělí na devět pozic syrské armády v Sýrii. Jednalo se podle izraelské armády o odvetnou akci za nedělní...

Výběr článků

Načítám