Hlavní obsah

Bomby zabíjely v iráckém Kurdistánu stranické činitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sulajmáníja

Sedm lidí zahynulo v úterý při dvou explozích bomb v iráckém Kurdistánu. Mezi mrtvými je pět činitelů íránské odbočky Demokratické strany Kurdistánu (KDP), bezpečnostní pracovník a dítě. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útoky v Kurdistánu si vyžádaly sedm obětíVideo: Reuters

 
Článek

Irácký Kurdistán, který se těší autonomnímu statusu, je poměrně stabilní oblastí. Jeho ozbrojené síly jsou ale v posledních měsících zapojeny v severním Iráku po boku irácké armády a mezinárodní koalice do bojů o znovudobytí města Mosul, který už jen zčásti drží bojovníci Islámského státu (IS).

V Iráckém Kurdistánu ale mají své základny také členové zakázané turecké Kurdské strany pracujících, se kterou vede Turecko válku, i další kurdské skupiny.

Íránská odnož KDP zastupuje Kurdy v Íránu a je v konfliktu s tamější vládou. V létě se její ozbrojenci střetli s íránskými jednotkami na irácko-íránské hranici. Přestřelky si vyžádaly mrtvé na obou stranách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám