Hlavní obsah

USA pošlou do Sýrie zbraně, hromadný výcvik bojovníků zkrachoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy ukončily program hromadného výcviku syrských povstaleckých bojovníků za půl miliardy dolarů (zhruba 12 miliard korun). Nově se soustředí jen na užší vybrané skupiny, které také přímo vyzbrojí. Pentagon v pátek potvrdil, že ministr obrany Ashton Carter už vydal příslušné nařízení.

Foto: Jonathan Brady/pool, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

Program hromadného výcviku pozemních sil, které by se v Sýrii postavily extremistům z Islámského státu, ztroskotal, uvedl server deníku The New York Times (NYT).

„Nebyl jsem s počátečními snahami spokojen, proto jsme navrhli množství jiných přístupů. Myslím, že o nich brzy uslyšíte od prezidenta Obamy,“ potvrdil nepřímo ukončení programu ministr Carter.

Následně Pentagon oznámil, že Carter přikázal vyzbrojit užší skupiny, na které se USA nově zaměří. „Ministr obrany Ash Carter nařizuje ministerstvu obrany poskytnout vybrané skupině prověřených vůdců a jejich jednotkám zařízení a zbraně, aby v průběhu doby mohli podniknout koordinovaný postup na území, které stále kontroluje Islámský stát,“ stojí v prohlášení.

Nejmenovaný představitel Pentagonu k tomu NYT řekl, že další výcvik bude svým rozsahem „mnohem zanedbatelnější“.

Anonymní zdroje už před tím deníku prozradily, že Američané nebudou dál rekrutovat žádné umírněné povstalce kvůli výcviku v Jordánsku, Kataru, Saúdské Arábii či Spojených arabských emirátech. Nyní se zaměří na vyškolení užší skupiny spolupracovníků, většinou vůdců opozičních uskupení. Vyškolí je v tom, jak podnikat operační manévry včetně navádění náletů. Školení má probíhat na tureckém území.

USA před týdnem ohlásily, že výcvik pozastavují a pouze dokončí už probíhající výcvikové programy. [celá zpráva]

Novou strategii měl prezident Obama schválit minulý týden po dvou zasedáních bezpečnostní rady USA.

Rubikova kostka Blízký východ

Americká vláda začala povstalce cvičit loni v prosinci. Podle původního Obamova plánu mělo být letos vycvičeno 5400 bojovníků a do tří let měl jejich počet narůst na 15 tisíc. Plán ale naprosto ztroskotal. Američany vycvičení bojovníci se hned po vysazení v Sýrii vzdali a přešli k radikálům.

„Výcvik tisíců pěšáků, to nebyl ten správný model. Myslím, že je to docela jasné,“ řekl k tomu nejmenovaný zástupce Pentagonu.

Zdroje ale nevyloučily, že by program mohl být někdy obnoven, pokud by si to vyžádaly okolnosti a existovaly by pro to podmínky.

NYT také v pátek uvedl, že situaci na spletitém syrském bojišti významně změnil a změní vojenský zásah Ruska. Obama se prý domnívá, že robustnější intervence v Sýrii zadělá na katastrofu, hledá ale cestu, jak ochránit umírněnější povstalecké síly, na které Rusové také útočí. NYT přirovnal složitou situaci na Blízkém východě k Rubikově kostce.

Podle amerického listu není vyloučeno, že Obama teď možná bude víceméně jen čekat, jak ruský zásah dopadne. Moskva avizovala, že bude trvat jen tři čtyři měsíce. Obama a jeho poradci si prý nemyslí, že přinese rozuzlení čtyři roky trvající krize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám