Hlavní obsah

Neefektivní a nespolehliví. Obama přiškrtil podporu syrským povstalcům

Washington

Podpora umírněných syrských povstalců sice zůstává strategickou prioritou Spojených států, Washington však nadále spolehlivé spojence na bojišti nachází obtížně. Množství frakcí, na které se Američané spoléhali, se v minulých měsících neosvědčilo. Administrativa prezidenta Baracka Obamy jim proto omezila platby a přísun materiálu zhruba na polovinu. Napsal to server The Daily Beast.

Foto: Mahmoud Hebbo, Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády v Halabu (Aleppu)

Článek

Američtí zástupci soukromě změny přiznávají, zdroje z Ústřední zpravodajské služby (CIA) však odmítají, že by se změnila strategie. Hovoří o jednotlivých škrtech, posuzovaných případ od případu.

Spřízněné frakce podle zprávy odstavení mate, protože jim často nikdo nic neoznámil. Daily Beast upozornil, že to podlamuje jich už tak zpochybňovanou morálku na nepřehledném bojišti plném rozličných zájmových skupin. Umírnění povstalci zase mají podezření, že přiškrcení pomoci je dokladem o chystané nebo už uzavřené dohodě Spojených států se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Ten v minulých dnech prohlásil, že vnímá změnu přístupu Západu k syrské krizi. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda zaútočila barelovými bombami na civilisty v Homsu a DamaškuVideo: Reuters

USA dlouhodobě přiznávají, že v Sýrii nemají význačného a relevantního spojence. Mají obavy, že síly, které podporují, jsou neefektivní nebo zkorumpované, anebo mohou přejít na stranu radikálů z Islámského státu či fronty An-Nusra. V nejhorším může platit všechno výše řečené.

Přiškrcení plateb a pomoci soukromě potvrdili zástupci ministerstva zahraničí i CIA. Zatímco ministerstvo posílá povstalcům pomoc pro nebojové účely, CIA vyplácí válečníky pod pláštěm opoziční Svobodné syrské armády a pomáhá je vycvičit. Pentagon má na starosti dodávky zbraní.

Milice, jimž se dostávalo podpory, Američany velmi zklamaly, když je v říjnu extremisté z An-Nusra vytlačili ze severozápadní provincie Idlíb. Washington následně zastavil pomoc 16 brigádám na severu Sýrie a ministerstvo zahraničí je vyřadilo ze seznamu „schválených“ skupin. V prosinci se pak ztenčila pomoc zbylým 12 brigádám v oblasti. Pohár trpělivosti měl přetéct poté, co množství bojovníků během ofenzivy přeběhlo k radikálům z An-Nusra.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Omezení se různí podle skupin. Některé dostávají jen minimum střeliva, jiným omezili platby na polovinu, další jsou už několik měsíců bez žoldu. Výrazně poklesl i objem americké pomoci sekulární organizaci Harakat al-Hazm, jimž jako jedněm z mála Američané dodávali i protitankové střely TOW.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám