Hlavní obsah

Rusko a Írán uzavřely vojenskou spolupráci proti USA

Teherán

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podepsal v úterý se svým íránským protějškem Hosejnem Dehkánem dohodu o vojenské spolupráci obou zemí. Íránský ministr řekl, že dohoda je společnou odpovědí na „vměšování“ ze strany Spojených států. Oznámila to agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ministři obrany Ruska a Íránu Sergej Šojgu (vlevo) a Hosejn Dehkán

Článek

Šojgu je nejvyšším ruským armádním představitelem, který do Teheránu za posledních 13 let zavítal, uvedla íránská média. Dohodu podepsal v době, kdy obě země čelí západním sankcím, ačkoliv prezident USA je proti dalšímu embargu vůči Íránu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Smlouva předpokládá společná vojenská cvičení, „spolupráci za účelem udržování míru a regionální a mezinárodní bezpečnosti a stability, a také spolupráci v boji proti separatismu a extremismu“.

Ministr Dehkán řekl televizi, že Írán a Rusko nahlížejí stejně na globální strategii Spojených států a jejich vměšování do mezinárodních záležitostí a shodují se v tom, že je třeba spolupracovat v boji proti vměšování cizích sil do záležitostí regionu.

Zahladili i spor kvůli nedodaným raketám

Rusko je také jedním z hlavních dodavatelů zbraní do Íránu. Vztah ale před pěti lety poznamenalo zrušení kontraktu na dodávku raketového systému S-300 za 800 miliónů dolarů. Teherán požadoval odškodné ve výši čtyř miliard dolarů.

„Obě země se rozhodly problém S-300 vyřešit,“ oznámilo v úterý íránské ministerstvo obrany. Blíže dohodu nespecifikovalo.

Reklama

Související články

Íránský prezident chce reformy a konec izolace

Íránský prezident Hasan Rúhání v neděli vyzval k omezení státního vlivu na domácí ekonomiku a k podpoře hospodářské soutěže. Dodal, že k zajištění udržitelného...

Výběr článků

Načítám