Hlavní obsah

Při náletech syrské armády na Rakku zemřelo 95 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn

Nejméně 95 lidí bylo podle nové bilance zabito při úterních náletech syrské armády na město Rakka, které je baštou hnutí Islámský stát. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na exilovou opozici. Mezi mrtvými je prý minimálně 52 civilistů.

Foto: Nour Fourat, Reuters

Zničený minaret v Rakce

Článek

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která konflikt v zemi dlouhodobě monitoruje z Londýna, uvedla, že letectvo prezidenta Bašára Asada podniklo v úterý nejméně deset útoků na Rakku. Bylo to jedno z nejrozsáhlejších bombardování od počátku syrské občanské války, která trvá již přes tři roky. OSDH sdělila, že 52 z 95 obětí jsou civilisté, u těch dalších prý není schopna určit, zda se jedná o islamisty, kteří si ve městě Rakka zřídili hlavní stan, či nikoli. Dosavadní bilance činila 63 mrtvých.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Televizní zpravodajský kanál Al-Arabíja informoval s odvoláním na aktivisty dokonce o 170 obětech úterních náletů na Rakku. Více než stovka lidí byla podle těchto zdrojů zraněna.

Bojovníci za lidská práva úterní nálety syrského režimu odsoudili jako „masakr". Nálety se soustředily na průmyslovou čtvrť, tržiště a mešitu, napsala agentura DPA.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová upozornila, že humanitární pomoc potřebuje přes 12 miliónů Syřanů, tedy více než polovina obyvatel. Požádala Radu bezpečnosti OSN, aby prodloužila humanitárním organizacím povolení pro průjezd přes syrské hranice. RB OSN v červenci schválila rezoluci o pomoci Syřanům, která umožňuje kamiónům používat čtyři hraniční přechody z Turecka, Jordánska a Iráku bez svolení syrské vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám