Hlavní obsah

Teď už po vás půjdeme. Obama ohlásil ofenzívu proti Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ohlášeným zdvojnásobením počtu amerických vojáků v Iráku začíná nová fáze války proti Islámskému státu (ISIL), řekl v neděli americký prezident Barack Obama stanici CBS. Přejde od zadržování k ofenzívě.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Americký bombardér B-1B nad městem Kobani

Článek

Obama uvedl: „Spíše než bychom se pokoušeli jen zastavit postup ISIL, jsme nyní v pozici, kdy se můžeme pustit do nějaké ofenzívy. Útoky ze vzduchu byly velmi účinné při oslabování schopností OSIL a zpomalily postup,“ řekl americký prezident krátce po ohlášeném vyslání dalších 1500 amerických vojáků do Iráku. [celá zpráva]

Opět ale zdůraznil: „Co se nezměnilo, je, že naši vojáci se nezapojí do bojů.“

I když američtí vojáci nebudou nasazeni do bojů, budou se jen starat o výcvik iráckých vojáků a kurdských milicí a budou pomáhat Iráčanům plánovat operace a řídit je, podle něj jsou to jasné „signály nové fáze“ v bojích s Islámským státem.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Minaret v Kobani v dýmu po americkém náletu

Postup Islámského státu se v posledních týdnech na řadě míst podařilo zastavit. Kobání na syrsko-tureckých hranicích stále nepadlo a jediných úspěchů dosáhl Islámský stát v irácké provincii Anbár západně od Bagdádu.

Naopak irácká armáda s pomocí íránských sil prolomila obklíčení Amirlí a osvobodila Džurf as-Sachar.

Při pátečním útoku byl navíc možná zraněn chalífa Islámského státu abú Bakr Bagdádí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám