Hlavní obsah

Pentagon nevylučuje letecké údery proti islamistům v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sunnitští radikálové z Islámského státu, který ovládá značnou část Iráku a Sýrie, představují pro Spojené státy největší hrozbu, které čelí za poslední roky, uvedl ministr obrany Chuck Hagel. Podle náčelníka spojených štábů, amerického generála Martina Dempseyho, se je nepodaří porazit bez likvidace jejich základen v Sýrii.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký ministr obrany Chuck Hagel.

Článek

Americký ministr obrany Hagel varoval, že Islámský stát představuje okamžitou aktuální hrozbu: „Jsou více než pouhá teroristická skupina. Spojili ideologii s vojenským strategickým a taktickým mistrovství. Jsou mimořádně dobře financováni ... to je mnohem dál než vše, co jsme dosud viděli.“

Hagel doplnil, že nedávno zahájené americké nálety napomohly zastavit jejich postup v Iráku, ale že se přeskupí. Od počátku letecké kampaně jich bylo podniknuto devadesát, přičemž 57 jich mířilo do oblasti mosulské přehrady, odkud se iráckým silám a kurdským pešmergům podařilo vytlačit jednotky Islámského státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Apokalyptická vize světa

Náčelník spojených štábů Martin Dempsey zašel při varování před Islámským státem ještě dále, když zdůraznil jejich charakter. Podle něj je to „organizace s apokalyptickou strategickou vizí konce, která musí být poražena“.

Dempsey ale varoval, že útoky v Iráku k tomu nebudou postačovat: „Mohou být poraženi bez zasažení té části organizace, která sídlí v Sýrii? Odpověď je ne. Musí to být provedeno na obou stranách, v tuto chvíli neexistující hranice.“

Hagel ani Dempsey ale neohlásili žádnou změnu ve stávající strategii. Americký prezident opakovaně vyloučil nasazení pozemních vojsk a letecké útoky zahájil až poté, co bojovníci Islámského státu dobyli Sindžár, odkud utekly desetitisíce jezídů, dosáhli mosulské přehrady a mířili na Irbíl. Možnost případných dalších akcí v Iráku a v Sýrii však nevyloučili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám