Hlavní obsah

Zasypeme raketami Izrael i americké základny, hrozí íránský generál

Velitel íránských Revolučních gard generál Mohammad Alí Džafarí v neděli varoval, že pokud Izrael zahájí vojenskou akci proti Íránu, íránské rakety zajistí, aby z židovského státu "nic nezbylo". Masivním raketovým útokem pohrozil i americkým základnám v této oblasti. Jeho vypjatá rétorika byla zřejmě reakcí na varování z Izraele, že teheránských režim dělí od zahájení výroby jaderné bomby přibližně půl roku.

Foto: Profimedia.cz

Velitel íránských Revolučních gard Mohammad Alí Džafarí

Článek

"Naše odpověď Izraeli je jasná: Myslím, že z Izraele nic nezbude. Když vezmeme v úvahu malou rozlohu Izraele a jeho zranitelnost vůči masivnímu množství íránských střel, nemyslím, že by bylo v Izraeli bezpečno," uvedl generál s tím, že útoky na Izrael by začaly už u jeho hranic. Írán má totiž úzké styky s militantními skupinami v Gaze a Libanonu, které Izrael často v minulosti ostřelovaly.

Džafarí si ovšem nemyslí, že by se Izrael odvážil k samostatné akci, a proto pohrozil masivním úderem i americkým základnám v oblasti. Podle něj sice mají tyto základny protiraketovou obranu, ale Írán disponuje takovým množstvím střel, že by neměly podle něj šanci. Zopakoval také tradiční hrozbu islámské republiky, že Írán zablokuje Hormuzský průliv, kudy proudí do světa nemalé množství ropy.

Netanjahu varuje před íránskou A bombou

Izrael patří k zemím, které Írán podezírají z vývoje jaderné zbraně, a cítí se nejvíc ohrožen, protože Teherán neuznává právo na jeho existenci. Jeruzalém hrozí útokem na íránská jaderná zařízení. Washington ale dal již několikrát najevo, že chce nejdříve dát prostor protiíránským sankcím, aby začaly účinkovat.

"Írán bude mít za šest měsíců přibližně 90 procent obohaceného uranu, který by byl třeba k výrobě jaderné bomby. Musíte teď před ně umístit tuto červenou čáru, než bude pozdě," řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Tento krok by podle něj mohl snížit pravděpodobnost izraelského útoku na íránská jaderná zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám