Hlavní obsah

Tragické léto v USA: 27 mrtvých batolat v přehřátých autech

Právo, Hedvika Miller, Charlotte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané si každé léto zapisují velmi smutnou a tragickou statistiku – zapomenuté děti v přehřátých autech. Asi nejotřesnější případ se stal během prvního srpnového víkendu ve státě Georgia. Asa North (24), otec 15měsíčních dvojčat, nechal své dcery v autě celý den, kdy venku panovalo čtyřicetistupňové vedro.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Obě holčičky zemřely na přehřátí. V autě je objevili sousedi, přivolaná záchranka už nepomohla. Policie po tragédii upřesnila, že příčinou zapomenutí je podle všeho alkohol. North je ve vazbě, čeká ho soud.

Rodiče ale ve většině případů zapomínají děti v autech v naprosto střízlivém stavu. Třeba při cestě do práce nebo do obchodu.

To se stalo jen o týden později ve státě Texas, tam otec nechal 6měsíčního syna před obchodem Walmart. Ráno v šest odtud odešel do práce a syna zapomněl dovézt do jeslí. Když v autě dítě objevil po devíti hodinách mrtvé, zhroutil se a je v péči psychiatrů.

Většině obětí je do tří let

Dětským obětem v přehřátých autech bývá většinou kolem tří let. Letos už tak v USA zemřelo 27 batolat, přičemž zatím nejhorší rok byl rok 2010 se 49 batolaty.

Od roku 1996, kdy se tato smutná statistika vede, zemřelo 688 dětí. Do celkového čísla se započítávají případy, kdy se malé dítě bez dozoru do auta dostalo nedopatřením a pak se náhodou zamklo samo. I tak ale rodiče evidentně zapomněli dítě hlídat.

„Ze zavřeného auta se v létě během několika minut stane pařník, dítě může na přehřátí zemřít během hodiny,“ upozornil Brian Connelly, lékař ze záchranné služby v New Yorku.

Bota nebo mobil jako pojistka

Amber Andreasenová, šéfka organizace Děti a auta, dodává, že dnešní svět elektronických komunikací odvádí myšlenky lidí daleko od aktuální reality. Rodiče po cestě do práce například v autě řeší e-maily, SMS nebo telefonáty a duchem už jsou ve své kanceláři.

Odborníci radí nechávat záměrně na zadní sedačce kabelku s doklady a peněženkou, mobil či dokonce jednu botu jako „pojistku“ pro zapomnětlivé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám