Hlavní obsah

Na Aljašce našli tisíce uhynulých ptáků, prý kvůli teplému moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce uhynulých mořských ptáků objevili v průběhu ledna biologové na západním pobřeží Aljašky, což je v této oblasti dosud nebývalý nález. Ptákům se stal osudným nedostatek potravy, kvůli němuž vyhladověli, uvedla v pátek stanice CNN. Podle expertů jde o další důkaz nepříznivého vlivu, který má oteplující se oceánská voda na koloběh života v přírodě.

Foto: Mark Thiessen, ČTK/AP

Uhynulí alkouni na pobřeží poblíž města Whittier

Článek

Na necelé dva kilometry dlouhém pásu pobřeží poblíž města Whittier objevili přírodovědci víc než 8000 těl alkounů úzkozobých, kteří kromě této oblasti hnízdí rovněž na severozápadním pobřeží Evropy.

„Je to takové množství, že se tomu nevyrovnají žádné záznamy, které jsou mi známy,“ řekl CNN biolog David Irons, který se svými kolegy černobílé ptáky v první polovině ledna objevil. Tým od té doby prochází okolí a hledá další těla, aby zmapoval skutečný rozsah škod na místní populaci alkounů.

Podle Ironsovy kolegyně Heather Rennerové je lednový úhyn součástí delšího cyklu, který začal loni v létě, a o život při něm přišlo na 100 000 ptáků.

Velká většina z nich zřejmě vyhladověla, neboť se v jejich revíru přestaly vyskytovat ryby, které slouží jako hlavní potrava alkounů. „Ryby, které loví, mají sklon žít jen ve vodách s určitou teplotou. Když se teplota výrazněji zvýší, ryby zmizí,“ vysvětlil Irons.

Podle měření biologů se za poslední dva roky kolem severní části Severní Ameriky rozšířila oblast vody, jejíž teplota je o několik desetin až o stupeň nad dřívějším průměrem. To podle expertů může mít v budoucnu dopady nejen na populaci alkounů, ale i na další mořské živočichy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám