Hlavní obsah

Trump obvinil centrální banku z komplotu s Obamou

– Washington

Republikánský uchazeč o post amerického prezidenta Donald Trump obvinil v úterý americkou centrální banku (Fed), že v rámci dohody s prezidentem Barackem Obamou udržuje nízké úrokové sazby. Její šéfka Janet Yellenová podle něj jedná ”vysoce politicky”.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump po tiskové konferenci

Článek

Trump zaútočil na Fed jako poslední z republikánských kandidátů. Minulý měsíc kritizoval Fed texaský senátor Ted Cruz, když tvrdil, že všechna rozhodnutí o měnové politice by měla procházet auditem a že země by měla směřovat k systému založeném na zlatu. Další senátor Rand Paul z Kentucky rovněž vyzval k auditu jako součásti většího dohledu nad centrální bankou.

Federální rezervní systém (Fed) bývá častým terčem konzervativních kritiků z Kongresu, podle kterých svou politikou reagující na globální finanční krizi riskuje povzbuzení inflace. Představitelé ústřední banky ale zdůrazňují, že její nezávislost je klíčová pro její rozhodování.

Na otázku, zda by Fed měl zvýšit sazby, realitní magnát Trump odvětil, že by banka tak učinit měla, ale že by si nepřál, aby se tak stalo z politických důvodů, jak se tomu děje nyní: „Nezvyšují je, protože Obama je o to požádal. Žijeme v bublině. Až se tyto sazby zvýší, bude se dít spousta špatných věcí.“

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořil růst ekonomiky. Zvýšení úroků by posílilo atraktivitu americké měny. Americký dolar však během úterního obchodování vyšplhal na téměř dvanáctitýdenní maximum vůči ostatním světovým měnám. Nejnovější údaje o ekonomice Spojených států totiž podpořily očekávání, že by americká centrální banka v prosinci mohla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb.

Trump má knihu a věří ve vítězství

Trump současně představil svou čerstvě vydanou knihu Crippled America: How To Make America Great Again (Zmrzačená Amerika: Jak udělat Ameriku opět velkou), což je i ústřední téma jeho kampaně. V dvousetstránkové knize rozvíjí své oblíbené teze, tedy že "zdravotní pojištění z nás všech udělá nemocné", hájí právo nosit zbraně, jakož i nápad postavit zeď na hranici USA s Mexikem.

Pokud jde o zahraniční politiku, tak soudí, že "svět je strašný blázinec". Prý i proto, že "USA nemají vůdce, kteří by dokázali říct Číně 'Nedělejte to. Nedělejte to, protože, jestli to uděláte, tak na vás uvalíme pěkně velkou daň.'".

Ačkoliv se Trump dlouho jevil jako jednoznačný favorit primárek, v průzkumech nyní soupeří s bývalým neurochirurgem Benem Carsonem. Je však přesvědčen, že bude nominován, protože Jeb Bush je podle něj mizerný řečník, který uspává sám sebe, Marco Rubio je "přeceňovaný" a Carson "měkký".

Domnívá se, že vyhraje i volby, neboť "porazit (demokratickou kandidátku) Hillary Clintonovou bude snadné, protože její minulost je tak špatná".

Reklama

Výběr článků

Načítám