Hlavní obsah

Ruská letadla nad Sýrií bych sestřeloval, prohlásil kandidát na prezidenta USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident Spojených států Barack Obama je pasivní slaboch, který se ve světě včetně válečné Sýrie neprosazuje dostatečně razantně. V televizi to v pondělí prohlásil republikánský kandidát na prezidentský úřad a vlivný guvernér státu New Jersey Chris Christie. Řekl, že kdyby bylo na něm, neváhal by sestřelovat ruská letadla, která se před pár dny zapojila do bojů v Sýrii.

Foto: ČTK/AP

Guvernér New Jersey Chris Christie

Článek

Christie na stanicích MSNBC a Fox News řekl, že kdyby byl velitelem amerických ozbrojených sil on, vyhlásil by nad Sýrií bezletovou zónu a hned by to volal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby ho varoval, že ruským strojů hrozí sestřelení, pokud opatření poruší.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Můj první telefonát by byl Vladimirovi. Řekl bych mu: Poslyš, zavádíme bezletovou zónu, a tím chci říct, že ji zavádíme pro všechny včetně tebe. Takže mě nepokoušej, protože to udělám,“ prohlásil Christie a dodal, že zatímco Putin si v Sýrii na sebe vzal příliš těžké břímě, Obama je slaboch, který Putina do Sýrie přizval.

Christie poukázal na to, že Obama jednou syrskému prezidentovi stanovil mez, kterou nesmí překročit, a tou je použití chemických zbraní. Když ale syrská armáda bojový plyn použila, Obama neudělal nic a z diplomatické šlamastyky mu musel pomáhat Putin.

Oživuje Sovětský svaz

Následně Christie doplnil, že Spojené státy mají v případě Ruska dvě volby. Buď Moskvu nechají znovu expandovat na Blízkém východě a vzkřísit Sovětský svaz, anebo se nové snaze o „komunistickou dominanci světa“ postaví. Na dotaz, zda by se skutečně pustil do konfliktu s Ruskem kvůli porušení případné bezletové zóny, Christie odvětil, že by dělal, co by bylo nezbytné. „Sundáš ho,“ prohlásil na adresu ruských letadel, která by bezletovou zónu ignorovala.

Chris Christie si zatím u republikánských voličů nevede nejlépe, průzkumy mu přisuzují jen zhruba tříprocentní podporu.

V Sýrii útočí už rok také letadla Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám