Hlavní obsah

Vrah, který uprchl z přísně strežené věznice, opouštěl celu každou noc

New York

Po několik měsíců opouštěl svou celu vrah David Sweat, kterému se nakonec na začátku června spolu s dalším odsouzencem Richardem Mattem podařilo z přísně střežené věznice Clinton uprchnout. Policie je honila skoro měsíc. Po dopadení Sweat svůj útěk popsal vyšetřovatelům, napsal list The New York Times.

Foto: New York State Police, Reuters

Uprchlý vězeň David Sweat

Článek

Celu opouštěl Sweat každou noc po několik měsíců. Procházel labyrint potrubí v nitru budovy, až se mu podařilo najít cestu, kudy se dostat ven. Napřed narazil na kanalizační stoku, což mu připomnělo scénář Útěku z věznice Shawshank. Stoka však byla slepá. Pak našel tunel, který vedl mimo areál věznice. Na konci však byla zeď, skrz ni dál vedl jen parovod. Zeď tunelu zkoušel prorazit perlíkem, ale neuspěl.

Počátkem května ale vypnuli topení. Sweat jen počkal, až parovod vychladne, a pak do něj vyřezal čepelemi pilky na železo otvor. Trvalo čtyři týdny, než byl průlez dostatečně velký.

Strážci o jeho aktivitách nevěděli. Ani netušili, že v noci chodí z cely ven.

Celu opouštěl poté, co ve 23.30 naposled kontrolovali stav vězňů. Opouštěl ji, když dozorci usnuli. Vplazil se zpět ještě před ranní kontrolou v 5.30. Poslední noc 6. června se však už nevrátil a se spoluvězněm Mattem utekl. [celá zpráva]

Plán vymyslel Sweat

Matt už měl za sebou jeden útěk z vězení. V roce 1986 se mu podařilo prchnout vězení v okrese Erie, kde si odpykával trest za jiný trestný čin. Přesto Sweat po dopadení vypověděl, že útěk naplánoval on.

Plán vznikl v lednu, řekl CNN prokurátor Andrew Wylie. Tehdy byli Matt a Sweat přestěhovaní do sousedících cel. Pomocí pilky na železo Sweat nejprve vyřezal díru ve své cele a pak v Mattově.

Čepele mu donesla ukryté ve zmraženém hamburgeru Joyce Taylorová, která měla ve vězení na starost práci v krejčovské dílně. [celá zpráva]

Málem ale byli odhaleni, když zvuk řezání slyšel další vězeň. Matt mu ale namluvil, že si rozdělával barvu, protože byl známý jako umělec.

Po útěku se ale oba rozdělili. Mladší Sweat atletické postavy měl pocit, že ho Matt zdržuje. Navíc mu vadilo, že se opil.

Dopadení

Matta zastřelila 26. června policie. [celá zpráva]

O dva dny později byl dopaden Sweat, kterého policisté postřelili. V tu chvíli byl už jen tři kilometry od hranice s Kanadou. [celá zpráva]

Sweat napřed ležel v nemocnici v Albany, kde se zotavoval ze zranění. Nyní je na samotce v jiné věznici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám