Hlavní obsah

Kuba a USA obnoví po 54 letech diplomatické styky, ambasády otevřou za tři týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana/Washington
Aktualizováno

Spojené státy a Kuba obnoví diplomatické styky. Svá velvyslanectví ve Washingtonu a v Havaně otevřou 20. července. Vyplývá to podle středečního sdělení kubánského ministerstva zahraničí z dopisu Baracka Obamy Raúlu Castrovi.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Americký diplomat Jeffrey DeLaurentis (vlevo) hovoří v Havaně s úřadujícím ministrem zahraničí Kuby Marcelinem Medinou.

Článek

Dopis předal ve středu v Havaně vysoký americký diplomat Jeffrey De Laurentis do rukou úřadujícího ministra zahraničí Marcelina Mediny.

Kubánský prezident Raúl Castro podle kubánské televize v dopise svému americkému protějšku Baracku Obamovi potvrdil, že se Havana rozhodla obnovit diplomatické vztahy s USA a otevřít ve Washingtonu 20. července ambasádu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kubánská vláda ve středu prohlásila, že je nezbytné, aby bylo zrušeno hospodářské embargo současně s obnovením diplomatických vztahů, s nímž souhlasí obě země.

Přetrvávají neshody

Obnovení diplomatických styků avizoval i americký prezident v projevu v Růžové zahradě Bílého domu: „Je to historický krok vpřed,” řekl podle listu USA Today.

"Nesmíme zůstat uvězněni v minulosti. Američané i Kubánci jsou připraveni pohnout se kupředu." řekl Obama.

Mezi oběma zeměmi však údajně přetrvávají hluboké neshody. Obama zdůraznil význam kontaktu obou zemí a vzájemné kulturní výměny: „Jsem silně přesvědčen, že nejlepší pro Ameriku je podporovat naše hodnoty v těchto aktivitách.”

Šéf Bílého domu připustil, že úsilí o izolaci Kuby mělo opačný efekt, než bylo zamýšleno.

Obnovení styků je velkým úspěchem amerického prezidenta, jemuž se jinak v zahraniční politice nedaří. Toto se mu podařilo velmi rychle, 18 měsíců po tajných jednáních zprostředkovaných papežem Františkem a Kanadou. Proti uvolnění vztahů s Kubou se přitom stavěla část republikánů.

Plán otevření ambasád oznámili Barack Obama a Raúl Castro loni v prosinci. [celá zpráva]

V dubnu se Obama setkal s Castrem na celoamerickém summitu v Panamě.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám