Hlavní obsah

Drogovou scénu na Floridě ovládl nebezpečný „štěrk”, syntetická látka z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Kokain z Jižní Ameriky jednoznačně dominoval drogové scéně na Floridě několik desetiletí. To už je ale minulost, upozornila agentura Reuters. Drogovou scénu v tomto jižním státě USA opanovala nebezpečná syntetická látka z Číny.

Foto: Broward Sheriff's Office/Handout, Reuters

Alpha-PVP neboli štěrk či flakka

Článek

Alpha-PVP, přezdívaná flakka nebo štěrk, je stále oblíbenější. Na scéně se objevila teprve loni, kdy policie zaznamenala 190 záchytů této drogy. Za prvních pět měsíců letošního roku jich přibylo dalších 275.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Kokain byl králem do tohoto roku,“ potvrdil William Schwartz z kanceláře šerifa jižního okresu Broward.

Štěrk nebo flakka, což je odvozenina od španělského slangového označení pro atraktivní ženu, napodobuje účinky kathinonu, alkaloidu obsaženého v keři katy jedlé, jejíž listy se žvýkají na Arabském poloostrově a ve východní Africe. Alpha-PVP má podobné účinky jako extáze nebo MDMA. Jedná se o čiré krystalky, které uživatel buď polyká, nebo kouří. Uživatelům kromě jiného přináší stimulující pocit až nadlidské síly a vytržení.

Z Číny poštou

Na rozdíl od kokainu je štěrk poměrně levný a snadno dostupný. Potíž spočívá v tom, že droga je v Číně legální a čínští obchodníci ji hojně nabízejí na internetu. Do USA ji posílají prostřednictvím běžných doručovacích společností. Na ulici přijde dávka na pouhých pět dolarů (120 korun).

Experti upozorňují, že droga má dlouhodobé ničivé účinky. Lidem, kteří ji požijí poprvé, může trvat tři až čtyři dny, než se jejich mysl navrátí do normálu. Těm, kdo ji užívají opakovaně, to může zabrat 14 až 16 dní. Psychiatr Peter Ventre upozornil, že nedávno v péči nemocnice ve Fort Lauderdale skončila jedna zhruba 20letá žena, která po požití vykazovala příznaky podobné mrtvici nebo krvácení do mozku. „Nemůže mluvit, nikoho nepoznává a nemůže sama chodit,“ vylíčil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám