Hlavní obsah

Američané už mají Bushe radši než Obamu

Washington

George W. Bush končil v roce 2009 mandát s nejmenší podporou veřejnosti, ale od té doby na něj nemálo Američanů změnilo názor. V současnosti je dokonce oblíbenější než jeho nástupce Barack Obama. Vyplynulo to z průzkumu televize CNN a agentury ORC mezi tisícem respondentů. Jeho výsledky byly zveřejněny ve středu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidenti Barack Obama a George Bush

Článek

Zatímco Bushe nyní hodnotí pozitivně 52 procent, Obamu jen 49 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Davida Greena, bývalého poradce amerických prezidentů od Richarda Nixona po Billa Clintona, je důvodem dění v Iráku a postoj Američanů k němu.

“Vina za Irák se přesouvá od Bushe k Obamovi. Američané dlouho kvůli binci v Iráku vinili George W. Bushe. V tomto novém průzkumu je to zhruba půl na půl, oba viní přibližně stejně,” komentoval Green. Dodal, že Bush, který invazi do Iráku i Afghánistánu nařídil, od svého odchodu z Bílého domu vystupuje na veřejnosti nestranně, ukázal svou lidštější stránku, když se představil jako malíř, a navíc bývá vtipný.

Průzkum také ukázal, že Američané chovají větší sympatie k dřívějším prezidentům - Bushově otci Georgi H. W. a Billu Clintonovi. Pochvalně je hodnotilo 64 procent dotázaných. Britský list The Daily Telegraph upozornil, že by díky tomu oba muži mohli sehrát významnou roli v kampani před volbami v příštím roce. Na nejvyšší post totiž kandiduje Clintonova manželka Hillary a zřejmě i Bushův další syn Jeb.

Reklama

Související články

USA mají v politice dalšího George Bushe

Americká politická dynastie Bushů má naději na dalšího pokračovatele. Do politiky, byť zatím jen v Texasu, totiž vstupuje další George Bush (35), synovec...

Výběr článků

Načítám