Hlavní obsah

Letadlovou loď používanou k jaderným testům objevili u Kalifornie

– San Francisco

Mimořádně zachovalý vrak americké letadlové lodi z druhé světové války objevili vědci u pobřeží Kalifornie. Po vyřazení ze služby byla USS Independence využívána k testům jaderné bomby a před několika desetiletími ji potopili na tajném místě u kalifornského pobřeží, uvedla agentura AP.

Foto: San Francisco Maritime National Historical Park, Reuters

USS Independence poničená výbuchy jaderných bomb. Snímek z ledna 1951

Článek

USS Independence lokalizovali vědci z amerického Národního úřadu pro ovzduší a oceány (NOAA) při mapování odhadovaných 300 historických lodních vraků ve vodách nedaleko sanfranciského mostu Golden Gate.

Její záběry pořídila na dálku ovládaná miniponorka. Loď je tak zachovalá, že v jednom z hangárů je podle získaných snímků zřejmě ještě vidět letadlo. Snímky NOAA si můžete prohlédnout zde.

USS Independence leží na dně moře zhruba 50 kilometrů od pobřeží nedaleko Farallonských ostrovů.

Plavidlo za druhé světové války operovalo od listopadu 1943 do srpna 1945 v Pacifiku a poté sloužilo jako terč pro dva testy jaderné bomby v roce 1946 u ostrova Bikini.

„Tato loď bojovala v dlouhé a těžké válce v Tichém oceánu a po válce byla vystaveno dvěma atomovým výbuchům, které ji roztrhly (trup),“ uvedl vědec James Delgado z NOAA.

Foto: U.S. Navy/National Archives, Reuters

USS Independence na snímku z července 1943

Navzdory utrpěným škodám se USS Independence dál držela na hladině. Americké námořnictvo plavidlo kotvící v přístavu v San Francisku využívalo ke studiu jaderné dekontaminace.

V roce 1951 nicméně nechalo námořnictvo poničenou loď odtáhnout na moře a potopilo ji, aby nešla ke dnu poblíž města. Místo potopení plavidla přitom armáda držela v tajnosti.

Podle vědců kontaminace představuje jen malé riziko pro veřejné zdraví vzhledem k izolaci lodi v hloubce 800 metrů a daleko od pobřeží. Zvýšená radiace nebyla zaznamenána ani na ponorce či nástrojích použitých při průzkumu lodi, uvedl Delgado.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám