Hlavní obsah

Obama si uvědomil, že Asada neobejde, v Sýrii chce změnu taktiky

O přehodnocení taktiky v Sýrii požádal své bezpečnostní poradce americký prezident Barack Obama. Podle stanice CNN, která se odvolala na nejmenované diplomaty, si Obama uvědomil, že Islámský stát nelze porazit, pokud nebude svržen také syrský prezident Bašár Asad.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

CNN tvrdí, že Washington v tichosti uznal, že se mýlil, když se domníval, že IS bude poražen nejprve v Iráku a pak také v Sýrii a že se přitom bude možné vyhnout Asadovi.

Bezpečnostní poradci se prý v Bílém domě sešli minulý týden čtyřikrát, na jedné schůzce byl i Obama. Hlavním tématem bylo posoudit, jak se strategie USA v Sýrii slučuje s celkovou strategií proti IS.

Oficiálně USA neoznámily změnu záměrů v Sýrii ani v boji proti IS. Mluvčí Národní bezpečnostní rady Alistair Baskey ve středu večer prohlásil, že strategie v Sýrii se nezměnila. „Zaměřujeme se především na vytlačení IS z Iráku, budeme s koaličními partnery na radikály dále útočit i v Sýrii, abychom jim zabránili učinit si z ní útočiště a rozšiřovat svou moc.”

Bezletové zóny a rychlejší výcvik

Asad se podle Baskeyho stal magnetem extremistů a „prezident Obama řekl jasně, že Asad ztratil nárok vládnout Sýrii”. USA prý nadále posilují umírněnou syrskou opozici.

Zdroje CNN ale tvrdí, že si Washington uvědomil, že právě syrská umírněná opozice představovaná Svobodnou syrskou armádou (FSA) nyní ztrácí pozice kvůli postupu syrské armády, takže taktika, kdy Irák měl být na prvním místě, se už neosvědčuje. Uvažuje se proto o zadržení IS razantněji také v Sýrii. V úvahu připadá zřízení bezletových zón na hranici s Tureckem, o což žádá Ankara už dlouho, a urychlení programu výcviku FSA.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

USA bombardují pozice IS v Iráku se západními partnery a v Sýrii s arabskými. Podle bilance, kterou vydal Pentagon ve středu, připadá na americká letadla 85 procent náletů v obou zemích. Americká diplomacie podle CNN upozornila Obamu, že arabští spojenci v bojích v Sýrii projevují nespokojenost s politickou strategií a rozpolceností Washingtonu vůči Asadovi. Zejména Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a rovněž Turecko chtějí dohodu o předání politické moci v Sýrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám