Hlavní obsah

Obama je bez podpory, republikáni ve volbách ovládli Kongres

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama bude po zbytek svého funkčního období jen velmi nesnadno cokoliv prosazovat. Jeho Demokratická strana totiž ve volbách přišla o většinu v Senátu a nebude ji mít ani ve Sněmovně reprezentantů, kde si konkurenční republikáni podle očekávání udrželi převahu. Američané volili také guvernéry států, starosty měst a rozhodovali v místních referendech.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Příliš dlouho se tato vláda snažila americkému lidu říkat, co je pro něj dobré, a za neúspěchy své politiky vinila někoho jiného,“ prohlásil šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell ještě před tím, než byly známy všechny výsledky.

Předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner dodal, že na oslavy ale nebude čas, protože je potřeba napravit práci vlády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf demokratů v Senátu Harry Reid porážku uznal. „Vzkaz od voličů je jasný: chtějí, abychom pracovali společně. Těším se na spolupráci se senátorem McConnelem,“ řekl.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Oslava republikánských příznivců ve státě New York

Foto: Sara Stathas, Reuters

Republikánští příznivci v Milwaukee sledují sčítání hlasů.

Republikáni si podle odhadů amerických televizí udrží ve Sněmovně reprezentantů převahu až o devět křesel. Tam mají republikáni převahu už čtyři roky, v Senátu ale dosud tahali za kratší konec.

V letošních volbách však uspěli republikáni i v boji o Senát a po osmi letech v něm budou mít navrch. Demokratům vzali senátorské posty v Coloradu, Montaně, Jižní Dakotě, Arkansasu, Západní Virginii a Severní Karolíně, uvedla stanice CNN. Také v Georgii, která byla pro demokraty důležitá, vyhráli republikáni.

Naopak v New Hampshire překvapivě neuspěl silný republikánský kandidát do Senátu Scott Brown.

Bez vítěze jsou volby v Lousianě, kde o senátorovi rozhodne až druhé kole voleb v prosinci.

Foto: ČTK/AP

Volby ve Virginii

Foto: ČTK/AP

Volební místnost v Mount Kisco ve státě New York

Foto: Mark Makela, Reuters

Poutač před volební místností v Mt. Wolf ve státě Pensylvánie

Propad je spojován s Obamou

Neúspěch Demokratické strany se očekával. Sdělovací prostředky to už před volbami spojovaly s propadem obliby prezidenta Baracka Obamy, což potvrdil i průzkum voličů u volebních místností, který provedla CNN.

Šest z deseti voličů je podle ní s Obamou nespokojeno, i když stejně skepticky lidé vnímají republikánské předáky v Kongresu.

Spíše negativně koneckonců nazírají voliči na obě hlavní politické strany.

Demokraté udrželi New York

Američané ve třech desítkách federálních států a oblastí ovšem volili také guvernéry. Republikáni podle očekávání zvítězili v Texasu a na Floridě, ale také v Michiganu a demokratických baštách v Illinois, Massachusetts a Marylandu.

Demokrat Andrew Cuomo oproti tomu obhájil guvernérské křeslo ve státě New York a demokratický kandidát zvítězil rovněž v Pensylvánii.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Foto: Profimedia.cz

Maskotem amerických demokratů je od roku 1837 osel, někde však i kohout.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Prezident USA Barack Obama při prohlášení náletech na pozice IS v Sýrii

Na mnoha místech se volili také starostové měst a lidé rozhodovali v místních referendech. Například ve Washingtonu se lidé vyslovili pro legalizaci marihuany.

Reklama

Související články

Američané volí Kongres i guvernéry

Američané rozladění rozhádanými politiky ve Washingtonu jdou v úterý k volbám a rozhodnou, zda si v příštím Kongresu demokraté prezidenta Baracka Obamy udrží...

Výběr článků

Načítám