Hlavní obsah

Nezapomeňme na tragédie komunismu, prohlásil Klaus při přebírání medaile svobody

Washington
Aktualizováno

Trumanovu-Reaganovu medaili svobody převzal v noci na středu v americkém Washingtonu bývalý český prezident Václav Klaus. Ocenění každoročně uděluje nezisková organizace Victims of Communism Memorial Foundation. Medaili v uplynulých letech získal například někdejší polský prezident Lech Walesa, bývalý papež Jan Pavel II. nebo Milada Horáková.

Foto: Petr Horník, Právo

Ve středu 7. října představil exprezident Václav Klaus novou knihu s názvem Česká republika na rozcestí: Čas rozhodnutí. Na snímku s Jiřím Weiglem

Článek

Ocenění organizace udílí osobnostem, které prokázaly celoživotní oddanost svobodě a demokracii a byli odpůrci komunismu i jiných forem tyranie.

Václav Klaus během svého projevu při přebírání ceny poděkoval za připomínání obětí komunismu.

"Komunismus nesmí být zapomenut. Tragédie, které jsou s ním spojené, nesmějí být marginalizovány, nesmějí být politicky korektně dezinterpretovány, ne-li dokonce omlouvány, nesmějí být považovány za neopakovatelný výstřelek, ke kterému došlo více méně náhodou," uvedl Klaus.

Bývalý český prezident ve své řeči zdůraznil, že se nyní "musíme utkávat s komunismem v jeho nových převlecích, v nových šatech, které jsou občas tak elegantní a barevné, že zakrývají jejich skutečný obsah".

Následně mezi těmito novými formami vyjmenoval agresivní human-rightismus, který se podle něj přeměnil v mocný nástroj potlačování tradičních občanských práv, transnacionální progresivismus, jenž propaguje globální vládnutí, morální relativismus a moderní environmentalismus a jeho extrémní verze, kterou je doktrína globálního oteplování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám