Hlavní obsah

Skandál se sledováním zneklidnil i kongresmany

Právo, roš

Skandál s plošným sledováním soukromých uživatelů webu tajnými službami USA znepokojuje i americké kongresmany, přičemž ujišťování prezidenta a šéfa tajných služeb ke zklidnění atmosféry výrazně nepřispěly.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

„Člověk se musí sám sebe ptát: lze věřit této administrativě, pokud jde o telefonáty?“ tázal se předseda sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost republikán Michael McCaul.

„Pro mě to znamená porušení našeho soukromí. Zvláště, když se to dělá způsobem, o němž nevíme,“ soudí demokratický senátor Mark Udall.

„Tajná služba NSA uchovává e-maily v podstatě navždy. O tom není, myslím, pochyb,“ řekl však Mark Rossini z protiteroristického oddělení CIA.

Podle Edwarda Snowdena, který tajné programy zveřejnil, závisí zásahy do soukromí čistě na rozhodnutí analytiků. „Kterýkoli z nich se může kdykoli zaměřit na kohokoli. V jakémkoli odvětví. Kdekoli,“ zdůraznil.

Ministerstvo spravedlnosti začíná s vyšetřováním úniků. Ser­ver World News Daily upozornil, že ačkoli prezident Barack Obama označil články o sledování za mediální humbuk, zakázalo letectvo USA svému personálu zprávy o skandálu vyhledávat pomocí jeho sítě u poskytovatele Verizon, jenž je v jeho samém středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám