Hlavní obsah

Za únikem informací o sledování lidí stojí bývalý technik CIA

• Aktualizováno

Za únikem informací týkajících se sledování lidí v rámci tajného amerického protiteroristického programu stojí 29letý Edward Snowden. Oznámil to britský deník The Guardian. Snowden pracoval jako technik pro americkou tajnou službu CIA a nyní byl zaměstnán u jednoho z dodavatelů pro Národní agenturu pro bezpečnost (NSA). Identitu zdroje britský deník odhalil na Snowdenovu žádost.

Foto: Reuters

Edward Snowden

Článek

Od chvíle, kdy se Snowden rozhodl, že s informacemi půjde ven, byl odhodlaný neschovávat se za anonymitu. "Neměl jsem v úmyslu skrývat, kdo jsem, protože vím, že jsem neudělal nic špatného," uvedl muž, který je nyní v Hongkongu na čínském území a zamýšlí požádat o azyl například na Islandu.

Když Snowden médiím (informace tento týden zveřejnil i americký deník The Washington Post) zaslal první část dokumentů, poznamenal: "Vím, že budu muset za své činy trpět." Jak ale dodal, bude spokojený, když se tyto informace dostanou alespoň na okamžik na veřejnost.

I když nechtěl zůstat anonymní, pozornosti médií se chce vyhnout. "Nechci žádnou pozornost veřejnosti. Tento příběh není o mě, ale o tom, co dělá americká vláda," uvedl Snowden.

Materiály, které médiím předal, informují o tajném protiteroristickém programu, který nese krycí název PRISM. V jeho rámci získávají americká Národní agentura pro bezpečnost a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) z centrálních serverů devíti velkých internetových společností údaje z elektronické pošty, fotografie a další dokumenty, které lze využívat ke sledování lidí a jejich styků.

Následků toho, že se jeho jméno dozví veřejnost, se Snowden nebojí. Jediné, čeho se obává, je, že se budou úřady snažit odvést pozornost od informací, které zveřejnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám