Hlavní obsah

Vyšetřovatelé mají podezřelého z útoků v Bostonu, našli ho na záběrech kamer

• Aktualizováno

Vyšetřovatelé našli podezřelého, který může mít na svědomí pondělní výbuchy v americkém Bostonu, oznámila ve středu televize CNN. Její zdroj řekl, že výrazně pomohly záběry z kamer v jednom z obchodů. CNN, která o zatčení informovala jako první, později svou zprávu sama zpochybnila. Není ani jasné, zda policie zná totožnost podezřelého.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Vyšetřovatelé sbírají důkazy na střeše jedné z budov, u níž bomby vybuchly.

Článek

Stanice uvedla, že zástupce bezpečnostních složek jejímu reportéru sdělil: "Máme ho." Nespecifikoval ale, zda jej zatkli či jen identifikovali. Stanice proto informovala, že muž byl zatčen, deník Boston Globe dokonce uvedl, že podezřelý je v cele a pojede k soudu, který rozhodne o vazbě.

Resort spravedlnosti později tyto informace popřel. Jasné je tak pouze to, že policie na záznamech kamer objevila muže, kterého chce vyslechnout jako podezřelého. Na záběrech má bílou čepici s kšiltem otočeným dozadu, světlou mikinu a černou bundu.

Tisková konference s podrobnostmi se očekávala po páté hodině odpoledne místního času, tedy po jedenácté hodině večer středoevropského času, byla ale odložena na neurčito.

Boston Globe s odkazem na vyšetřovatele uvedl, že podezřelý muž nesl černou tašku na ulici Boylston Street, kde ji odložil před restaurací Forum. Tam také posléze došlo ke druhé explozi. Muž se objevil na záběrech kamery obchodu Lord & Taylor, který je na opačné straně ulice.

Foto: Reuters

Část zdeformované poklice tlakového hrnce

Právě na tomto videu a také na jednom z televizních záběrů maratónu pátrají policisté po důkazech.

V černé tašce byl podle policie tlakový hrnec naplněný hřeby, který explodoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé na místě výbuchuVideo: Reuters

Úřady také identifikovaly třetí oběť pondělního výbuchu, jde o vysokoškolskou studentku Ling-cu Lu. Už v úterý oznámily, že zemřel osmiletý Martin Richard a také devětadvacetiletá Krystle Campbellová.

Foto: ČTK/AP

Oběti výbuchu v Bostonu: Zleva osmiletý Martin Richard, devětadvacetiletá Krystle Campbellová a studentka bostonské univerzity Ling-cu Lu.

Vyšetřovatelé zopakovali, že explodovaly tlakové hrnce naplněné kuličkovými ložisky a hřeby. Jednu část hrnce našli na střeše jednoho z domů, dvojice náloží vybuchla v jejich okolí.

Při výbuších zemřeli tři lidé a dalších 180 se zranilo.

Na střeše se našla zdeformovaná poklice jednoho z papiňáků. Podle The New York Times šlo minimálně v jednom případě o hrnec španělské značky Fagor, který je v USA velmi populární.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Vyšetřovatel prohledává střechu jednoho z domů

Agentura AP uvedla, že se našly i části desky se spoji, které mohly sloužit jako odpalovací zařízení.

V místě, kde běžci pondělního maratónu dobíhali do cíle, policie stále sbírá věci a posílá je k analýze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Bostonu zabíjely nálože v odpadkových košíchVideo: Reuters

Policie také apelovala na lidi, aby si vzpomněli, zda někdo v jejich okolí nedělal něco podezřelého. "Někdo zná toho, kdo to udělal," řekl agent FBI Richards DesLauriers. Spolupráce obyvatel je podle něj ve vyšetřování klíčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám